Reklama
  • Piątek, 7 kwietnia (14:00)

    Składniki na 10 porcji. Ciasto: 1 szkl. mąki pszennej, 2 żółtka, 7 dag masła, 1/2 szkl. cukru pudru, 6 łyżek cukru, 2 łyżeczki cukru waniliowego, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 duży gęsty jogurt, 5-6 kwaśnych jabłek, 3-4 plastry ananasa świeżego lub z puszki. Piana: 2 białka, 1/2 szkl. drobnego cukru, szczypta soli.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Piątek, 7 kwietnia (14:00)

    Składniki na 10-12 porcji. Ciasto: 25 dag mąki pszennej, 10 dag cukru, 10 dag margaryny, 1 jajko, 1 żółtko, 1 łyżka kwaśnej śmietany, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Masa: 5 jabłek, np. szara reneta, 2 mandarynki, 4 łyżki cukru. Polewa: 1 szkl. orzechów ziemnych niesolonych, 1-2 łyżki masła, 1 łyżka cukru, 2 łyżki miodu.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Piątek, 7 kwietnia (14:00)

    Składniki na 10-12 porcji. Ciasto: 1 szkl. mąki pszennej, 10 dag masła, 1/3 szkl. lodowatej wody, szczypta soli. Krem: 3 cytryny, 10 dag masła, 4 żółtka, 5 łyżek cukru, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1/2 szkl. wody. Beza: 4 białka, 20 dag drobnego cukru, 2 łyżki mąki ziemniaczanej.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Piątek, 7 kwietnia (14:00)

    Składniki na 10-12 porcji. Ciasto: 20 dag mąki pszennej tortowej, 8 dag masła, 1 jajko, 1/3 szkl. mleka, 10 dag ciemnego cukru, 3 łyżki miodu, np. gryczanego, po 1 płaskiej łyżeczce cynamonu, imbiru i prawdziwego kakao, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli. Dodatkowo: 1,5 szkl. konfitur z wiśni (lub owoców z kompotu), 2 łyżki mąki pszennej, 4 łyżki cukru pudru.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Piątek, 7 kwietnia (14:00)

    Składniki na 10-12 porcji. Ciasto: 1,5 szkl. mąki pszennej, 15 dag zimnego masła, 2 łyżki bardzo zimnej wody, 1 łyżka cukru pudru, szczypta soli. Nadzienie: 2 pomarańcze, 1 budyń waniliowy, 500 ml mleka, 1 jajko, 4 łyżki masła, 2 łyżki cukru waniliowego, 1 łyżka octu winnego, drobne czerwone owoce (np. porzeczki, żurawina, ziarenka granatu) do dekoracji.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Piątek, 7 kwietnia (14:00)

    Składniki na 10-12 porcji. Masa serowa: 40 dag sera twarogowego trzykrotnie zmielonego, 15 dag serka mascarpone, 20 dag białej czekolady, 3 jajka, 2 łyżki cukru pudru, 1 łyżka proszku budyniowego waniliowego, 1 łyżeczka aromatu waniliowego, 20 dag świeżej lub mrożonej żurawiny, po 1 łyżce mąki ziemniaczanej i pszennej. Spód: 25 dag herbatników lub biszkoptów, 10 dag miękkiego lub rozpuszczonego masła, 2 łyżki cukru pudru.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Środa, 5 kwietnia (13:06)

    Składniki: 3 opakowania budyniu waniliowego z cukrem, 1 l mleka, 20 dag masła, 20 dag wiórków kokosowych, 1 puszka ananasów, 1 opakowanie blatów tortowych, zioła

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Środa, 5 kwietnia (13:06)

    Składniki: 6 jabłek, 5 dag orzechów włoskich, 20 dag masła, 20 dag cukru, 5 jajek, 20 dag mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, bita śmietana

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Środa, 5 kwietnia (13:06)

    Składniki: 2 dag migdałów, 6 jajek, 6 dag masła, 18 dag cukru, 16 dag mąki, 5 dag kakao, 40 dag wiśni , 5 dag gorzkiej czekolady, 300 ml kremówki 36 proc., 1 op. cukru waniliow., dżem wiśniowy, 1 op. śmietan-fiksu

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Poniedziałek, 20 marca (08:05)

    składniki na 8 porcji Spód: 10 dag masła, 20 dag mąki, 2 żółtka, 5 dag cukru; Profiterolki: 12 dag masła, 20 dag mąki, szczypta soli, 4 jajka, karmel do dekoracji; Krem: 400 ml śmietany kremówki, 2 cukry waniliowe, 2 łyżki konfitury morelowej.

    Czytaj więcej Komentarzy:0