Reklama
  • Czwartek, 16 lipca 2015 (13:06)

    SKŁADNIKI DLA 4 OSÓB 1 kg czereśni • opakowanie cukru żelującego • pół szklanki cukru • opakowanie ciasta francuskiego • 5 dag płatków migdałów.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Czwartek, 16 lipca 2015 (13:05)

    1 Może się zdarzyć, że po wyjęciu z piekarnika biszkopt jest pęknięty. Wtedy rysę ostrożnie możesz „załatać” kurzym białkiem. Jeśli z kolei ciasto (np. makowiec), nie jest w całości dobrze upieczone i w niektórych miejscach jest zakalec, pokrój je na kromki, ułóż na blaszce i jeszcze podpiecz. 2 Jeśli piekłaś ciasteczka i wyszły twarde i za suche, również jest na to sposób. Włóż je na 2-3 dni do słoika z plasterkami jabłek i szczelnie zamknij. Ciastka pochłoną wilgoć owoców i staną się delika

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Środa, 15 lipca 2015 (11:05)

    Skład na 16 porcji: Ciasto: ● 3 szklanki mąki, 200 g masła, 5 żółtek, pół szklanki cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli. Masa: ● litr gęstego jogurtu brzoskwiniowego, pół szklanki cukru, budyń śmietankowy, łyżeczka proszku do pieczenia, 5 białek, 200 g wiórków kokosowych, szczypta soli.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Środa, 15 lipca 2015 (11:05)

    Skład na 12 porcji: ● 3 jajka ● 50 g cukru ● 80 g mąki ● łyżeczka mąki ziemniaczanej ● 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia ● szczypta soli ● 2 łyżki cukru do posypania ściereczki ● 0,5 l śmietanki 30% ● 2 łyżki cukru pudru ● 1 łyżka żelatyny ● 500 g jagód.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Środa, 15 lipca 2015 (11:05)

    Skład na 12 porcji: Biszkopt: ● 4 jajka ● szczypta soli ● 60 g cukru ● kilka kropelek esencji waniliowej ● 75 g mąki pszennej ● 25 g mąki ziemniaczanej ● pół łyżeczki proszku do pieczenia. Krem: ● 250 g sera mascarpone ● 180 g śmietany kremówki ● 5 łyżeczek cukru pudru ● 2 łyżki soku z cytryny ● 2 łyżki wody ● 500 g malin.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Środa, 15 lipca 2015 (11:05)

    Wbrew pozorom, nie jest to trudne ciasto. Krok 1 Cztery białka i szczyptę soli ubijamy. Dosypujemy 60 g cukru. Kiedy piana jest już bardzo sztywna, dodajemy kolejno 4 żółtka, ubijając na wolnych obrotach. Na koniec krótko miksujemy z mieszanką przesianej mąki pszennej w ilości 75 g, mąki ziemniaczanej w ilości 25 g, połową łyżeczki proszku do pieczenia i 3 kroplami esencji waniliowej. Ciasto wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 16-18 minut w temperaturze 180ºC.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Środa, 15 lipca 2015 (11:05)

    Skład na 12 porcji: ● Opakowanie ciasta francuskiego (450 g) ● 4 jabłka ● 2 brzoskwinie świeże lub ze słodkiej zalewy ● łyżka masła ● 1-2 łyżki rodzynek ● 2 łyżki płatków owsianych ● esencja waniliowa ● białko do posmarowania ciasta.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Wtorek, 14 lipca 2015 (13:05)

    1 kg wiśni bez pestek, 30 dag borówek. Spód: 25 dag masła, 2 jajka, 50 dag mąki, 20 dag cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 3 łyżki kwaśnej śmietany. Masa budyniowa: 1 l mleka, 15 dag cukru, 4 jajka, 2 op. cukru waniliowego, 2 łyżki masła, 20 dag mąki krupczatki. Masa serowa: 40 dag mielonego twarogu, skórka otarta z 1/2 cytryny, 10 dag cukru, 20 dag śmietany kremówki, 3 łyżeczki żelatyny.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Wtorek, 14 lipca 2015 (13:05)

    Składniki na 12 porcji: 50 dag czarnych porzeczek, 10 dag biszkoptów, 2 op. cukru waniliowego, 50 dag mąki pszennej, 4 łyżki cukru, 15 dag masła, ok. 100 ml mleka, 4 dag drożdży, 3 jajka, cukier puder do posypania.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Wtorek, 14 lipca 2015 (13:05)

    Składniki na 12 porcji: Po 20 dag jagód i malin, 35 dag cukru, 35 dag gorzkiej czekolady, 25 dag masła, 20 dag mąki pszennej, 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 5 jajek, sól, maliny oraz jagody do obłożenia. Na sos i do dekoracji: 2 op. gotowej polewy czekoladowej, 2 czubate łyżki masła, 70 ml śmietany kremówki, 3 łyżki rumu, melisa albo mięta. naj

    Czytaj więcej Komentarzy:0