Reklama
  • Środa, 9 października 2013 (11:00)

    Stara, rodzinna receptura.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Wtorek, 8 października 2013 (14:05)

    Składniki na 10 porcji: Na ciasto: 2 szkl. mąki, 20 dag masła, 1/2 szklanki (ok. 10 dag) cukru, 2 żółtka, 3 łyżki kwaśnej śmietany, szczypta soli. Na nadzienie: 80 dag twardych gruszek, 1 szklanka śmietany kremówki, 1 op. serka homogenizowanego, 2/3 szkl. cukru, 1 łyżeczka skórki startej z cytryny, 4 jajka, 2 łyżki kandyzowanych wiśni lub malin, 4 łyżki płatków migdałowych, tłuszcz i tarta bułka do formy, świeże maliny oraz listki mięty albo melisy do dekoracji. Przygotowanie: 1 godz i 35 min; Cena porcji: 2,25 zł; Porcja: 540 kcal.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Wtorek, 8 października 2013 (14:05)

    Składniki na 24 porcje: 2 kg śliwek węgierek, 3 czubate szklanki mąki, 2 szklanki cukru, 2 op. cukru waniliowego, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli, 4 łyżki mielonych migdałów, 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu, 1 żółtko, 30 dag masła, 50 dag mielonego twarogu, 1 budyń śmietankowy, 4 jajka, sok i skórka starta z 1/2 cytryny, 3–4 łyżki grubo posiekanych migdałów, tłuszcz oraz mąka do formy, kilka listków melisy do dekoracji. Przygotowanie: 105 min; Cena porcji: 1,15 zł; Porcja: 400 kcal.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Wtorek, 8 października 2013 (14:05)

    Składniki na 12 porcji: 1 szklanki mąki pszennej, 1/2 szklanki mąki krupczatki, spora szczypta kurkumy, 1/2 kostki (12,5 dag) masła, 1/3 szklanki cukru, 1 jajko, 80 dag moreli, 1 szklanka konfitury morelowej, 1 łyżka płatków migdałowych, tłuszcz do blachy. Przygotowanie: 85 minut.; Cena porcji: 1,45 zł; Porcja: 270 kcal.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Wtorek, 8 października 2013 (14:01)

    Ciasto: 22 dag mąki, 12 dag masła, 5 dag cukru pudru, łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli, 3 dag płatków migd, jajko. Masa: 8 dag kaszy manny, 700 ml mleka, 130 ml śmietanki kremówki, 12 dag cukru, 2 łyżeczki cukru wanil., 3 jajka, 80 dag śliwek

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Wtorek, 8 października 2013 (14:01)

    Składniki: 3 szklanki mąki, szklanka cukru, 8 łyżek oleju, 8 jajek, łyżeczka proszku do pieczenia, cukier waniliowy, 60 dag dużych śliwek, bułka tarta, cukier puder

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Wtorek, 8 października 2013 (14:01)

    Składniki: 3 szkl. mąki tortowej, kostka margaryny, 5 łyżek cukru pudru, 5 żółtek, cukier waniliowy, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, łyżka octu, 2 łyżki grysiku, 3 łyżki maku. Piana: 5 białek, 3/4 szkl. cukru, 2 kisiele cytrynowe Ponadto: 0,8-1 kg śliwek

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Wtorek, 8 października 2013 (14:00)

    Składniki ciasta: 4 jajka, 5 łyżek cukru, 4 łyżki mąki pszennej, łyżka mąki ziemniaczanej, łyżeczka proszku do pieczenia, 1,5 łyżki kakao. Krem: 25 dag serka masacarpone, 300 ml kremówki, łyżka cukru pudru, 1 dag żelatyny, pół szkl. mleka, 15 dag borówek

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Poniedziałek, 7 października 2013 (11:05)

    Składniki • 40 dag mąki • 10 dag cukru • 3 dag drożdży • 5 dag masła • 1 jajko • 180 ml mleka • 1,5 kg śliwek • pół puszki masy makowej Kruszonka: • 1 jajko • 15 dag mąki • 13 dag masła • 13 dag brązowego cukru • 1 łyżeczka cynamonu

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Poniedziałek, 7 października 2013 (10:06)

    Składniki na 20 porcji. Na ciasto: 60 dag śliwek, 25 dag mąki pszennej, 20 dag mąki krupczatki, 1 proszek do pieczenia, 25 dag drobnego cukru, 120 ml oleju, 200 ml maślanki, 1 jajko, tłuszcz oraz mąka krupczatka (lub bułka tarta) do przygotowania do formy Na kruszonkę: 3 dag cukru pudru, 3 dag mąki krupczatki, 3 dag miękkiego masła, 1 łyżeczka cynamonu

    Czytaj więcej Komentarzy:0