Reklama
  • Piątek, 30 sierpnia 2013 (09:05)

    Składniki: 2 jajka, 60 g cukru, 50 g pszennej mąki, 30 g mąki ziemniaczanej. Krem: 400 g ricotty lub serka homogenizowanego, 60 g cukru pudru, 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady, 30 g łuskanych pistacji, 200 ml śmietany kremówki, 2 łyżki słodkiego likieru, 200 g wiśni. Dekoracja: 4 łyżki pistacji, wiórki czekolady.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Czwartek, 29 sierpnia 2013 (14:00)

    Składniki: • 6 jajek • 1 szklanka cukru • 6 łyżek miodu • 100 g masła • 2 łyżeczki sody oczyszczonej • 2-3 łyżki kwaśnej śmietany • 6 szklanek mąki pszennej • 2 kg jabłek • 1/2 szklanki cukru • 2 galaretki.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Czwartek, 29 sierpnia 2013 (12:05)

    Składniki na 12 porcji: 13 dag margaryny (ok. 1/2 kostki), 25 dag mąki pszennej (ok. 1 i 1/2 szklanki), 10 dag cukru pudru (1/2 szklanki), sól, 1 łyżka mleka, 2 żółtka, ok. 60 dag dużych moreli, 2 opakowania cukru wanilinowego, 1 jajko do posmarowania, cukier puder do posypania, tłuszcz i mąka do wysypania formy.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Czwartek, 29 sierpnia 2013 (12:05)

    Składniki na 14 porcji: 12 i 1/2 dag margaryny lub masła, 10 dag cukru pudru (1/2 szklanki), 1 opakowanie cukru wanilinowego, 3 jajka, 18 dag mąki pszennej (1 szklanka + 1 łyżka), 1/2 torebki proszku do pieczenia, 80 ml mleka, 1 dag kakao (2 łyżki), 20 dag moreli. Na krem twarogowy: 10 dag masła (1/2 kostki), 10 dag cukru pudru, 20 dag trzykrotnie mielonego twarogu, polewa czekoladowa, ewentualnie 1-2 łyżeczki żelatyny.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Czwartek, 29 sierpnia 2013 (12:05)

    Składniki na 12 porcji: 20 dag mąki pszennej, sól, 5 dag cukru pudru, 1 cukier wanilinowy, 15 dag masła, 1 jajko, tłuszcz i mąka do przygotowania formy. Na masę makową: 20 dag mielonego maku, 200 ml śmietanki kremówki, 5 dag drobnego cukru, 1 białko, 40 dag moreli świeżych lub z kompotu. Na kruszonkę: 5 dag masła, 6 dag mąki pszennej, 6 dag cukru pudru, 1 żółtko.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Czwartek, 29 sierpnia 2013 (11:05)

    Składniki na 12 porcji: 3/4 kostki masła, 5 łyżek cukru, sól, 1 żółtko, 1,5 szklanki mąki pszennej, łyżeczka proszku do pieczenia, łyżka masła i mąka do wysypania formy, cukier puder Nadzienie: 75 dag porzeczek, 2 opakowania okrągłych biszkoptów, 2 białka, 6 łyżek cukru pudru, 10 dag mielonych orzechów

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Czwartek, 29 sierpnia 2013 (08:05)

    Składniki: 1/2 kg mąki, 2 duże jajka, 10 g suchych drożdży, 5 dag masła, 2 łyżki cukru, szklanka mleka, 4 łyżki dżemu z czerwonej porzeczki lub z renklod, 2 łyżki posiekanych orzeszków pistacjowych, olejek cytrynowy, 1/2 kg śliwek, cukier w perełkach.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Czwartek, 29 sierpnia 2013 (08:05)

    Składniki: 2 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, szklanka cukru, 2 łyżki cukru waniliowego, sól, 1/2 szklanki mleka, 25 dag masła lub margaryny, 4 jajka, 50 dag śliwek, cukier puder do posypania, tłuszcz i bułka tarta do formy.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Czwartek, 29 sierpnia 2013 (08:05)

    Składniki: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej, 2/3 szklanki cukru pudru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 4 jajka, 20 dag masła roślinnego lub margaryny, szczypta soli, 1/2 szklanki soku jabłkowego. Kruszonka: 7 łyżek mąki, 5 łyżek cukru, 5 łyżek masła oraz 60 dag śliwek, garść dowolnych orzeszków i cukier puder do posypania, tłuszcz i mąka do formy.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Środa, 28 sierpnia 2013 (12:05)

    Uwielbiam słodkości. To ciasto powstało metodą prób i błędów.

    Czytaj więcej Komentarzy:0