Reklama
  • Czwartek, 2 marca (15:00)

    Na blaszkę 25 x 36 cm. Biszkopt: 6 jajek • szklanka cukru • 1,5 szkl. mąki tortowej • 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. Masa kawowa: • 1,5 kostki masła • 3/4 l mleka • 3 łyżki cukru • 3 żółtka • 2 budynie śmietankowe • 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej • cukier waniliowy • 2 łyżki zaparzonej kawy rozpuszczalnej • alkohol. Polewa rodzynkowa: czekolada mleczna • czekolada gorzka • 1/2 kostki masła • 40 dag rodzynek • szklanka rumu. Dodatkowo: mały słoiczek marmolady wieloowocowej.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Czwartek, 2 marca (15:00)

    Składniki: 250 g mascarpone • 4 łyżki cukru • 300 ml śmietany kremówki 36 proc. • łyżeczka kawy rozpuszczalnej • 2 łyżki likieru kawowego lub wódki • 200 g podłużnych biszkoptów • 350 ml mocnej kawy (u mnie z 4 czubatych łyżeczek) • 2 łyżki likieru kawowego lub wódki (do kawy) • kakao do obsypania.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Czwartek, 2 marca (15:00)

    Składniki na placek na blachę 20 x 36 cm: 8 białek • 25 dag cukru kryształu • 25 dag orzechów mielonych • łyżka miodu prawdziwego • łyżka bułki tartej • łyżka mąki pszennej. Krem: 8 żółtek • 3/4 szkl. cukru kryształu • 30 dag masła • gorzka czekolada • 30 ml spirytusu . Dodatkowo: 3 płaty wafla (andruta) • opak. okrągłych biszkoptów.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Czwartek, 2 marca (15:00)

    Sernik: • 1 kg sera 2 razy mielonego • kostka masła • 10 jajek • 1,5 szkl. cukru pudru • ziarenka z laski wanilii • łyżeczka proszku do pieczenia • budyń waniliowy. Ciasto orzechowe: 10 jajek • szkl. cukru pudru • 2 łyżeczki proszku do pieczenia • 3 łyżki mąki krupczatki • 10 dag posiekanych orzechów • 20 dag pokrojonych suszonych śliwek. Masa ajerkoniakowa: 3/4 l mleka • 3 żółtka • 2 duże budynie waniliowe (takie na 3/4 l mleka) • 1/2 szkl cukru • margaryna • 2 masła • 10 dag cukru pudru • szkl. ajerkoniaku • czekolada do polania.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Czwartek, 2 marca (15:00)

    Składniki na formę 25 x 25 cm 25 dag słonych krakersów • 1/2 l mleka • 2 żółtka • 2 łyżki mąki pszennej • budyń śmietankowy • 16 g cukru waniliowego • 25 dag masła 82 proc. • 1/2 szklanki cukru • 100 ml likieru kokosowego • 15 dag wiórków kokosowych . Wierzch: • 10 dag wiórków kokosowych • czubata łyżka masła • łyżka cukru pudru.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Czwartek, 2 marca (15:00)

    Składniki: Biszkopt (na blaszkę 24 x 38 cm): 5 jajek • 1/2 szkl. cukru • szkl. mąki • łyżka kakao • łyżeczka proszku do pieczenia • łyżeczka octu. Krem: • kostka masła • puszka masy kajmakowej (krówkowej). Oraz: • słoik wiśni drylowanych w syropie • biszkopty • 3/4 szkl. kawy • 1/4 szkl. wódki • galaretka wiśniowa rozpuszczona w 1,5 szkl. wrzątku.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Czwartek, 2 marca (14:00)

    Składniki: 4-5 klementynek, 10 dag cukru pudru, 3 dag masła, sól, 7,5 dag cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 30 dag mąki, 1 jajko, 6 łyżek mleka, 15 dag tłustego twarogu, 6 łyżek oleju, 1-2 łyżki grubego cukru, tłuszcz do foremki.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Czwartek, 2 marca (14:00)

    Składniki: 2-3 mandarynki, 25 dag masła (margaryny), 12,5 dag cukru, 1 op. cukru wanilinowego, 20 dag mąki pszennej, 10 dag mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 4 jajka, 12,5 dag cukru pudru, 2-3 łyżki soku z mandarynek, masło i kasza manna do foremki, ewentualnie mandarynki i melisa cytrynowa do ozdoby.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Czwartek, 2 marca (11:00)

    Skład na 12 porcji: ● pomarańcza ● cytryna ● 175 g drobnego cukru ● 125 g masła ● 3 jaja ● 260 g mąki ● łyżeczka proszku do pieczenia ● 150 g kwaśnej śmietany ● 150 g cukru pudru ● opakowanie cukru waniliowego ● szczypta soli ● kandyzowana skórka cytrynowa.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Czwartek, 2 marca (11:00)

    Skład na 12 porcji: ● 200 g masła ● 60 g cukru pudru ● 225 g mąki tortowej ● 7 jaj ● 4 cytryny ● limonka ● 250 g cukru ● 75 g mąki ziemniaczanej ● opakowanie cukru waniliowego ● 200 g śmietanki kremówki ● szczypta soli ● kandyzowana skórka cytrynowa.

    Czytaj więcej Komentarzy:0