Reklama
  • Środa, 12 lipca 2017 (08:00)

    Aksamitny sernik

Składniki: 10 dag masła, 20 dag herbatników, 4 jaja, 1 kg twarogu, 20 dag cukru, 1 op. cukru waniliowego, po 2 łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej, proszek do pieczenia, 1/2 l kremówki 36 proc., konfitury.

1 Masło rozpuść, przestudź. Herbatniki pokrusz drobno (możesz je rozwałkować w woreczku foliowym). Zagnieć z masłem, wylep starannie spód tortownicy.

2 Żółtka oddziel od białek. Białka odstaw do schłodzenia. Twaróg zmiel trzykrotnie w ma- szynce do mięsa lub użyj gotowego mielonego sera na sernik. Dodaj żółtka, cukier kryształ i opakowanie cukru waniliowego. Utrzyj na puszystą masę.

Reklama

3 Do masy dodaj obie mąki przesiane razem z łyżeczką proszku do pieczenia, zmiksuj. Kremówkę ubij na sztywną pianę. Wyjmij białka z lodówki i również ubij na sztywno.

4 Ubitą kremówkę oraz pianę z białek wmieszaj do masy serowej, przelej na wylepiony ciasteczkami spód. Piecz około 90 min w 180 st. Podawaj z konfiturami.

czas ok. 120 min; porcja – 360 kcal, cena 2 zł

Zdjęcie

/Arch./Fotolia
/Arch./Fotolia

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 4 białka, 12 dag cukru kryształu, 1 łyżka soku z cytryny, 10 dag cukru pudru, 5 dag orzechów laskowych, 400 ml kremówki 36 procent, 30 dag mieszanych owoców. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.