Reklama
  • Środa, 12 lipca (08:00)

    Aksamitny sernik

Składniki: 10 dag masła, 20 dag herbatników, 4 jaja, 1 kg twarogu, 20 dag cukru, 1 op. cukru waniliowego, po 2 łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej, proszek do pieczenia, 1/2 l kremówki 36 proc., konfitury.

1 Masło rozpuść, przestudź. Herbatniki pokrusz drobno (możesz je rozwałkować w woreczku foliowym). Zagnieć z masłem, wylep starannie spód tortownicy.

2 Żółtka oddziel od białek. Białka odstaw do schłodzenia. Twaróg zmiel trzykrotnie w ma- szynce do mięsa lub użyj gotowego mielonego sera na sernik. Dodaj żółtka, cukier kryształ i opakowanie cukru waniliowego. Utrzyj na puszystą masę.

Reklama

3 Do masy dodaj obie mąki przesiane razem z łyżeczką proszku do pieczenia, zmiksuj. Kremówkę ubij na sztywną pianę. Wyjmij białka z lodówki i również ubij na sztywno.

4 Ubitą kremówkę oraz pianę z białek wmieszaj do masy serowej, przelej na wylepiony ciasteczkami spód. Piecz około 90 min w 180 st. Podawaj z konfiturami.

czas ok. 120 min; porcja – 360 kcal, cena 2 zł

Zdjęcie

/Arch./Fotolia
/Arch./Fotolia

Świat kobiety

Zobacz również

  • 1 puszka (850 ml) moreli, 5 jajek, 125 g masła (margaryny), 225 g cukru, sok i skórka starta z 1 cytryny, 75 g kaszy manny, 1 budyń waniliowy (na 500 ml mleka), 1 op. proszku do pieczenia, 750 g... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.