Reklama
  • Wtorek, 7 marca (08:05)

    Babka czekoladowo-waniliowa

Ciasto: 50 dag mąki pszennej • 25 dag masła • szklanka wody • 5 jajek • szklanka cukru • tabliczka gorzkiej czekolady • 2 łyżeczki proszku do pieczenia • pół szklanki orzechów. Dekoracja: 10 dag mlecznej czekolady • 4 dag masła • posiekane orzechy.

1. Masło rozpuść i wystudź. Żółtka utrzyj z cukrem. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, przesiej i dodawaj na przemian z wodą i masłem, mieszając. Masę podziel na dwie części, do jednej dodaj rozpuszczoną czekoladę. Białka ubij ze szczyptą soli. Połowę dodaj do masy ciemnej, drugą do masy jasnej i wymieszaj.

Reklama

2. Formę z kominem posmaruj masłem i obsyp mąką. Wlej do niej masę jasną, na nią wylej masę ciemną. Piecz godzinę w temp. 180°C. Masło podgrzej z czekoladą. Polej masą i posyp orzechami.

CZAS: około 1,5 godziny

Dobry Tydzień

Zobacz również

  • Składniki: 50 dag mąki, 5 dag drożdży, po 10 dag cukru i masła, 1 szklanka mleka, 2 jajka, 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny, 1 słoiczek wiśni bez pestek, olej i bułka tarta do formy, sól. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.