Reklama
  • Środa, 8 marca (08:05)

    Babka migdałowa

Składniki na 16 porcji: 50 dag mąki pszennej, 250 ml mleka, 5 żółtek, 6 dag drożdży, 15 dag cukru pudru, po 10 dag masła i mielonych migdałów, 1 łyżka likieru migdałowego, 1 cukier waniliowy, skórka otarta z 1 cytryny, 30 dag całych migdałów, masło i tarta bułka do foremek.

Drożdże rozetrzyj z 1 łyżką cukru pudru. Mleko zagotuj. Do miski wsyp 2/3 mąki, wlej wrzące mleko, wymieszaj. Odstaw na kilka minut do przestygnięcia. Potem dodaj drożdże. Zaczyn odstaw na 20 minut w ciepłe miejsce. Masło stop, przestudź.

Żółtka utrzyj z 5 dag cukru pudru, połącz z zaczynem. Dodaj resztę mąki, cukru pudru, cukier waniliowy, skórkę cytrynową, mielone migdały i likier. Wyrabiaj tak długo, aż w cieście zaczną tworzyć się pęcherzyki. Wtedy wlej stopione masło, stale zagniatając.

Reklama

Kiedy masło połączy się z ciastem, przykryj miseczkę i odstaw na godzinę. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć i wymieszaj z całymi migdałami. Dwie foremki posmaruj masłem, oprósz tartą bułką. Napełnij ciastem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 170 °C. Piecz 45 minut.

Naj

Zobacz również

  • 1 puszka (850 ml) moreli, 5 jajek, 125 g masła (margaryny), 225 g cukru, sok i skórka starta z 1 cytryny, 75 g kaszy manny, 1 budyń waniliowy (na 500 ml mleka), 1 op. proszku do pieczenia, 750 g... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.