Reklama
  • Środa, 8 marca (08:05)

    Bananowa kremówka

Blaty: 60 dag mąki, 25 dag masła, 15 dag cukru pudru, 4 żółtka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Krem bananowy: 1 litr gęstego soku przecierowego bananowego (może być sok z dodatkiem marchewki i owoców egzotycznych), 2 łyżki miodu, 3 budynie śmietankowe. Krem śmietanowy: 600 ml śmietany kremówki, 25 dag serka mascarpone, 1 łyżka cukru waniliowego , 2 łyżki cukru. Oraz: cukier puder.

Reklama

1. Blaty: składniki na kruche ciasto zagnieć. Uformuj kulę. Zawiń ją w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut. Schłodzone ciasto rozdziel. Każdą porcję rozwałkuj na cienki placek.

Blaty ułóż na blachach wyłożonych pergaminem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C. Piecz ok. 20 minut, aż placki ładnie się zrumienią. Dobrze wystudź.

2. Proszek budyniowy wymieszaj z ok. 150 ml soku. Pozostały sok zagotuj z miodem. Wlej rozrobiony budyń. Mieszając gotuj dalej, aż masa zgęstnieje. Jeden z placków ułóż na spodzie blachy. Posmaruj jeszcze ciepłym kremem bananowym. Odłóż do całkowitego wystudzenia.

3. Śmietanę wymieszaj z mascarpone, cukrem i cukrem waniliowym. Ubijaj mikserem, aż krem stanie się gęsty i puszysty. Rozsmaruj go na warstwie bananowej. Przykryj drugim blatem. Oprósz cukrem pudrem.

Naj

Zobacz również

  • Składniki: 28 dag herbatników, białko, 5 dag masła, po 20 dag rabarbaru i cukru żelującego, 15 dag truskawek, 9 jajek, 25 dag mascarpone, 50 dag mielonego twarogu, 25 dag śmietany, 1 szkl. cukru,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.