Reklama
  • Piątek, 7 kwietnia (14:00)

    Blok limonkowy

Składniki na 10 porcji. Ciasto: po 10 dag kruchych ciasteczek kakaowych i ciasteczek typu oreo, 10 dag ciemnej czekolady, np. deserowej, 10 dag masła + masło do posmarowania foremki. Krem: 10 dag masła, 3 jajka, sok z 2 limonek, skórka starta z 1 limonki, 1 mały cukier waniliowy, 2-3 łyżki cukru pudru. Dekoracja: 2 laski wanilii, 2 limonki (w plasterkach).

1. Ciasto: 10 dag masła i czekoladę stop, odstaw do ostudzenia. Foremkę do tarty posmaruj masłem. Wstaw do lodówki. Ciastka pokrusz, połącz z czekoladą i masłem. Zmiksuj na gładką masę. Wylep nią przygotowaną foremkę, mocno dociśnij do brzegów i wstaw do lodówki.

Reklama

2. Krem: jajka wyszoruj pod bieżącą wodą, polej wrzątkiem i wbij do miseczki. Miseczkę ustaw nad garnkiem z wrzącą wodą, tak by jej nie dotykała. Ubij jajka na puszystą masę, dodając stopniowo oba cukry. Masło włóż do rondelka, stop, dodaj sok i skórkę z limonki. Porcjami domieszaj masę jajeczną. Mieszaj krem, aż zgęstnieje. Wtedy zdejmij go z ognia i odstaw, by ostygł.

3. Ciasto wyjmij z foremki. Nałóż krem limonkowy. Wyrównaj wierzch, dekoracyjnie ułóż plasterki limonek i wanilię,wstaw do lodówki na 2 godziny.

Naj

Zobacz również

  • Aksamitny sernik

    Składniki: 10 dag masła, 20 dag herbatników, 4 jaja, 1 kg twarogu, 20 dag cukru, 1 op. cukru waniliowego, po 2 łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej, proszek do pieczenia, 1/2 l kremówki 36 proc.,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.