Reklama
  • Poniedziałek, 27 lipca 2015 (09:00)

    Budyniowe ciasto z agrestem

Składniki na 12 porcji: CIASTO: ■ 3 szklanki mąki ■ 25 dag masła ■ 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia ■ 3/4 szklanki cukru pudru ■ 4 żółtka ■ 1,5 łyżki kwaśnej śmietany; BUDYŃ: ■ 600 ml mleka ■ 8 łyżek cukru ■ cukier wanilinowy ■ 16 łyżek mleka w proszku ■ 3 łyżki mąki ziemniaczanej; DODATKOWO: ■ 30 dag agrestu ■ cukier puder ■ listki mięty.

Przyrządzanie:

Reklama

➊ Na stolnicę wysyp mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder. Wymieszaj. Dodaj masło i posiekaj nożem, aż do otrzymania konsystencji kaszy. Potem dołóż żółtka i śmietanę, a następnie zagnieć ciasto.

➋ Podziel je na 3 równe części, zwiń w kule i pozostaw w zamrażarce na minimum godzinę. Po tym czasie 2 kawałki zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Umieść je na spodzie formy o wymiarach 23 x 28 cm wyłożonej papierem do pieczenia.

➌ Do garnka wlej 400 ml mleka. Dodaj cukier biały i wanilinowy oraz mleko w proszku. Zagotuj. Po chwili dolej pozostałe 200 ml wymieszane z mą- ką. Gotową masę odstaw do wystudzenia.

➍ Nałóż budyń na kruche ciasto. Na nim umieść agrest i posyp całość trzecim kawałkiem startej kuli i przykryj srebrną folią.

➎ Wstaw brytfankę do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz ciasto około 50 minut. Gotowe oprósz cukrem pudrem i udekoruj listkami mięty.

➜ Przygotowanie: 80 min ➜ Stopień trudności: trudne ➜ Kalorie: 320

Jedna porcja: 1,50 zł

Justyna Cukier z Drzewicy

Super TV

Zobacz również

  • Składniki: 50 dag mąki, 5 dag drożdży, po 10 dag cukru i masła, 1 szklanka mleka, 2 jajka, 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny, 1 słoiczek wiśni bez pestek, olej i bułka tarta do formy, sól. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.