Reklama
  • Czwartek, 17 marca 2016 (13:05)

    Budyniowe ślimaczki

Składniki na 8 sztuk: 4 jajka, 1 żółtko, 3/4 szklanki cukru pudru, pół szklanki mąki, 2 łyżki kakao. Krem: 300 ml mleka, 1 budyń waniliowy w proszku (bez cukru), 3 łyżki cukru, 15 dag masła, 10 dag truskawek. Wykończenie: 3 truskawki, po łyżeczce ciemnej i białej polewy czekoladowej.

Przygotowanie:

Ubij pianę z jajek i żółtka. Stopniowo wmiksuj cukier puder. Następnie wmieszaj lekko przesianą mąkę i kakao. Ciasto rozsmaruj równomiernie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 °C przez około 12 minut.

Reklama

Upieczony placek zdejmij ostrożnie z blachy, razem z papierem. Połóż go na czystej ściereczce oprószonej cukrem pudrem, wierzchnią stroną w dół (nie zdejmuj papieru). Zwiń ciasto w roladę i pozostaw do ostygnięcia.

Wymieszaj w mleku proszek budyniowy z cukrem i ugotuj gęsty budyń. Następnie odczekaj, aż ostygnie, a potem ubij go razem z miękkim masłem. Wmieszaj do budyniu truskawki pokrojone w drobne kawałki. Rozwiń wystudzony korpus, zdejmij papier i posmaruj ciasto kremem. Zawiń z powrotem w roladę i wstaw do lodówki, żeby całość stężała.

Po wyjęciu pokrój roladę na plastry o grubości ok. 3 cm. Z każdego kawałka odwiń koniec i ozdób go kawałkami truskawek pokrojonych w pałeczki, zamoczonych najpierw w ciemnej, a potem w białej polewie czekoladowej.

Czas przygotowania: 60 minut. Cena porcji: ok. 5 zł. Kalorie: porcja 334 kcal.

Na żywo

Zobacz również

  • Składniki na 12 porcji: 3 okrągłe blaty biszkoptowe, 50 dag sera mascarpone, 25 dag chudego mielonego twarogu, 10 dag cukru, 400 ml śmietany kremówki 36 proc., 250 ml mocnego ostudzonego naparu... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.