Reklama
  • Czwartek, 17 marca (13:05)

    Budyniowe ślimaczki

Składniki na 8 sztuk: 4 jajka, 1 żółtko, 3/4 szklanki cukru pudru, pół szklanki mąki, 2 łyżki kakao. Krem: 300 ml mleka, 1 budyń waniliowy w proszku (bez cukru), 3 łyżki cukru, 15 dag masła, 10 dag truskawek. Wykończenie: 3 truskawki, po łyżeczce ciemnej i białej polewy czekoladowej.

Przygotowanie:

Ubij pianę z jajek i żółtka. Stopniowo wmiksuj cukier puder. Następnie wmieszaj lekko przesianą mąkę i kakao. Ciasto rozsmaruj równomiernie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 °C przez około 12 minut.

Reklama

Upieczony placek zdejmij ostrożnie z blachy, razem z papierem. Połóż go na czystej ściereczce oprószonej cukrem pudrem, wierzchnią stroną w dół (nie zdejmuj papieru). Zwiń ciasto w roladę i pozostaw do ostygnięcia.

Wymieszaj w mleku proszek budyniowy z cukrem i ugotuj gęsty budyń. Następnie odczekaj, aż ostygnie, a potem ubij go razem z miękkim masłem. Wmieszaj do budyniu truskawki pokrojone w drobne kawałki. Rozwiń wystudzony korpus, zdejmij papier i posmaruj ciasto kremem. Zawiń z powrotem w roladę i wstaw do lodówki, żeby całość stężała.

Po wyjęciu pokrój roladę na plastry o grubości ok. 3 cm. Z każdego kawałka odwiń koniec i ozdób go kawałkami truskawek pokrojonych w pałeczki, zamoczonych najpierw w ciemnej, a potem w białej polewie czekoladowej.

Czas przygotowania: 60 minut. Cena porcji: ok. 5 zł. Kalorie: porcja 334 kcal.

Na żywo

Zobacz również

  • Składniki: 1 kg malin, 50 dag mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 25 dag masła, 3-4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany, 2 jajka, 10 dag cukru pudru, 1 op. cukru waniliowego, 2 op. budyniu... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.