Reklama
  • Poniedziałek, 6 marca (13:05)

    Ciasto drożdżowe z burakami

Składniki na 12 porcji: 25 dag mąki pszennej • 1,4 dag świeżych drożdży • 1/4 szklanki mleka • 4 żółtka • 5 dag cukru • 5 dag masła • ugotowany burak • białko • kilka łyżek soku z buraków.

Reklama

1 Drożdże, łyżkę cukru, łyżkę mąki i ciepłe mleko wymieszaj. Masło rozpuść. Buraka zmiksuj. Żółtka utrzyj z cukrem. Dodaj zaczyn drożdżowy, mąkę i zagnieć ciasto. Wlej masło i zagnieć raz jeszcze. Odstaw na godzinę do wyrośnięcia.

2 Ciasto rozwałkuj na dwa placki, wyłóż na nie masę z buraków, zwiń, przeplataj ze sobą. Białko wymieszaj z sokiem, posmaruj ciasto. Piecz 40 minut w temp. 180°C.

CZAS: około 2 godzin

Dobry Tydzień

Zobacz również

  • 1 puszka (850 ml) moreli, 5 jajek, 125 g masła (margaryny), 225 g cukru, sok i skórka starta z 1 cytryny, 75 g kaszy manny, 1 budyń waniliowy (na 500 ml mleka), 1 op. proszku do pieczenia, 750 g... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.