Reklama
  • Poniedziałek, 6 marca (13:05)

    Ciasto drożdżowe z burakami

Składniki na 12 porcji: 25 dag mąki pszennej • 1,4 dag świeżych drożdży • 1/4 szklanki mleka • 4 żółtka • 5 dag cukru • 5 dag masła • ugotowany burak • białko • kilka łyżek soku z buraków.

Reklama

1 Drożdże, łyżkę cukru, łyżkę mąki i ciepłe mleko wymieszaj. Masło rozpuść. Buraka zmiksuj. Żółtka utrzyj z cukrem. Dodaj zaczyn drożdżowy, mąkę i zagnieć ciasto. Wlej masło i zagnieć raz jeszcze. Odstaw na godzinę do wyrośnięcia.

2 Ciasto rozwałkuj na dwa placki, wyłóż na nie masę z buraków, zwiń, przeplataj ze sobą. Białko wymieszaj z sokiem, posmaruj ciasto. Piecz 40 minut w temp. 180°C.

CZAS: około 2 godzin

Dobry Tydzień

Zobacz również

  • Składniki: 28 dag herbatników, białko, 5 dag masła, po 20 dag rabarbaru i cukru żelującego, 15 dag truskawek, 9 jajek, 25 dag mascarpone, 50 dag mielonego twarogu, 25 dag śmietany, 1 szkl. cukru,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.