Reklama
  • Piątek, 21 marca 2008 (13:57)

    Ciasto gruszkowe z czekoladą

Czas przygotowania 1,5 h.

Zdjęcie

Ciasto gruszkowe /Wydawnictwo Bauer
Ciasto gruszkowe
/Wydawnictwo Bauer
Ciasto:

- 4 jajka,
- 300 g mąki pszennej,
- 100 g gorzkiej czekolady,
- 150 g miękkiego masła,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 150 g cukru,
- skórka z 1 cytryny,

Reklama

Nadzienie:

- 1 puszka gruszek,
- 1 galareta cytrynowa,
- 300 ml śmietany 30 proc.,
- 2 śmietan-fixy,
- 2 łyżki cukru pudru,
- 100 g czekolady gorzkiej,
- 1 galaretka wiśniowa

Przygotowanie:

Czekoladę posiekać. Miękkie masło utrzeć na puch z cukrem, dodawać pojedynczo ciepłe jajka, cały czas mieszając. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, czekoladę i startą skórkę z cytryny delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do wyłożonej pergaminem formy i upiec w nagrzanym do 200 st. C piekarniku przez 30-35 min. Po ostudzeniu ciasto przekroić na pół. Odłożyć kilka gruszek do dekoracji. Sok zagotować i rozpuścić w nim galaretkę cytrynową. Dodać gruszki, zagotować i zmiksować . Przestudzoną masę posmarować dolny placek i nakryć górnym. śmietanę ubić z dodatkiem cukru pudru i śmietan-fixu i wyłożyć na ciasto. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i rozsmarować na płaskiej blaszce. Po zastygnięciu zeskrobywać wiórki. Galaretkę wiśniową rozpuścić w szklance wrzątku i wrzucić pozostawione gruszki, odstawić do ostygnięcia. Polać dekoracyjnie ciasto i obsypać wiórkami czekoladowymi. Przepis na 16 porcji.

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Lubisz słodkości? Zobacz też:

Smacznego

Zobacz również

  • 1 puszka (850 ml) moreli, 5 jajek, 125 g masła (margaryny), 225 g cukru, sok i skórka starta z 1 cytryny, 75 g kaszy manny, 1 budyń waniliowy (na 500 ml mleka), 1 op. proszku do pieczenia, 750 g... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.