Reklama
  • Piątek, 22 marca 2013 (11:39)

    Ciasto na „dobrym” tłuszczu

Zamiast masła lub margaryny dodaj do ciasta olej rzepakowy.

Przepis: 4 jajka utrzyj z 1,5 szklanki ciemnego cukru na jednolitą masę. Powoli wlewaj szklankę oleju rzepakowego.

Reklama

Stopniowo wsypuj też 2 szklanki mąki i ucieraj. Dosyp łyżeczkę proszku do pieczenia i sody, 2 łyżeczki cynamonu w proszku oraz 50 g posiekanych orzechów.

Na końcu dodaj 2 szklanki marchewki startej na tarce o drobnych oczkach. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. Przełóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz 40 minut, w temperaturze 180°C.

Krem do ciasta: opakowanie serka mascarpone utrzyj z 50 g masła, kilkoma kroplami ekstraktu z wanilii i 300 g cukru pudru. Wystudzone ciasto przekrój na dwie części. Przełóż kremem. Resztę użyj na wierzch ciasta.

Świat kobiety
Więcej na temat:ciasto | ciasta | krem | przepis

Zobacz również

  • Składniki: 150 g drobnego cukru, 2 łyżki miodu, 150 g masła, 2 jajka, 450 g mąki pszennej, 1 łyżeczka sody oczyszczonej. Masa grylażowa: 300 g orzechów włoskich, 80 g drobnego cukru, 120 g masła,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.