Reklama
  • Środa, 19 kwietnia (11:00)

    Ciasto orzechowe z polewą

Składniki na 12 porcji: ● 25 dag orzechów włoskich ● 20 dag cukru ● gotowa polewa czekoladowa ● 15 dag margaryny ● 2 jajka ● 25 dag mąki ● 5 łyżek mleka ● zapach migdałowy ● 3/4 torebki proszku do pieczenia

1. Połam i rozkrusz 20 dag orzechów włoskich. Utrzyj je z margaryną, cukrem i szczyptą soli. W trakcie tej czynności dodawaj po jednym jajku. Masę połącz z przesianą przez sito mąką i proszkiem do pieczenia. Dolej mleko i zapach migdałowy.

Reklama

2. Całość wymieszaj, po czym wyłóż ciasto do natłuszczonej, posypanej mąką formy. Piecz 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 175°C.

3. Gotową polewę wstaw do kąpieli wodnej, by się rozpuściła. Posmaruj nią ciasto i udekoruj resztą orzechów.

Kurier TV

Zobacz również

  • Składniki na 10 porcji: Ciasto i nadzienie: opakowanie ciasta francuskiego • 60 dag twarogu • 2 jajka • 30 dag mrożonych truskawek • 6 dag cukru pudru • 4 łyżki cukru pudru z wanilią • łyżka... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.