Reklama
  • Piątek, 7 kwietnia (14:00)

    Ciasto pomarańczowa delicja

Składniki na 10-12 porcji. Ciasto: 1,5 szkl. mąki pszennej, 15 dag zimnego masła, 2 łyżki bardzo zimnej wody, 1 łyżka cukru pudru, szczypta soli. Nadzienie: 2 pomarańcze, 1 budyń waniliowy, 500 ml mleka, 1 jajko, 4 łyżki masła, 2 łyżki cukru waniliowego, 1 łyżka octu winnego, drobne czerwone owoce (np. porzeczki, żurawina, ziarenka granatu) do dekoracji.

1. Ciasto: mąkę przesiej, wymieszaj z cukrem pudrem i solą. Włóż zwiórkowane masło, siekaj, aż powstaną grudki. Zagnieć, dodając wodę. Ciasto włóż do lodówki, po godzinie rozwałkuj na cienki placek. Wylep nim formę do tarty. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz 15 minut. Przestudź.

Reklama

2. Nadzienie: odlej 1/2 szkl. mleka, zmiksuj z jajkiem i budyniem. Resztę mleka zagotuj z 2 łyżkami masła i cukrem waniliowym. Wlej zimne mleko z budyniem i ciągle mieszając, gotuj, aż masa zgęstnieje. 2 łyżki masła rozgrzej. Z 2 pomarańczy zetrzyj skórkę, wsyp ją do masła, podsmaż. Dolej ocet, odstaw na kilka minut. Domieszaj do budyniu.

3. Pomarańcze pokrój w plastry. Nadzienie przełóż na ciasto, piecz ok. 20 minut. Ostudź, na wierzchu ułóż kawałki pomarańczy, posyp czerwonymi owocami.

Naj

Zobacz również

  • Składniki: 25 dag margaryny (1 kostka), 5 jajek, 1,5 szklanki cukru, sól, 3 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 4-5 łodyg rabarbaru, tłuszcz i bułka tarta do wysypania formy. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.