Reklama
  • Środa, 1 lipca 2015 (13:00)

    Ciasto z agrestem i różową pianką

Składniki: 3 szkl. mąki, 25 dg masła, 5 żółtek, 2 łyżki cukru pudru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżki śmietany, 300 g agrestu pokrojonego na połówki Pianka: 5 białek, szkl. cukru, 4 dag kisielu truskawkowego

Zdjęcie

/mat. prywatny - darmowy
/mat. prywatny - darmowy

1. Wszystkie składniki ciasta starannie siekam i zagniatam ciasto. Dzielę je na dwie części – jedną trochę większą. Tę większą rozwałkowuję i wylepiam nią dno blaszki do pieczenia (moja ma 25 x 34 cm). Na cieście rozkładam agrest. 

2. Białka ubijam na sztywną pianę, stopniowo wsypuję cukier, a na końcu kisiel. Masę wykładam na agrest. Na wierzch ścieram na tarce o grubych oczkach resztę ciasta. Piekę w temp. 190ºC ok. 40 min.

Reklama

Przygotowanie 80 min • Porcja 240 kcal • Koszt porcji ok. 1 zł • Przepis na 12-16 porcji

Zdjęcie

/mat. prywatny - darmowy
/mat. prywatny - darmowy

Zobacz również

  • 6 jabłek, 2 łyżki soku cytrynowego, 175 g masła (margaryny), 175 g cukru, 1 torebka cukru wanilinowego, 4 jajka, 300 g mąki, 1 torebka proszku do pieczenia, 200 g konfitury żurawinowej, 2 łyżki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.