Reklama
  • Poniedziałek, 6 marca (13:05)

    Ciasto z masą kawową i jabłkami

Składniki na 12 porcji: ciasto: 5 jajek, 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej, szklanka mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżki oleju, sól , 1,5 szklanki cukru, masa: margaryna, łyżka mąki ziemniaczanej, 3 łyżki kawy rozpuszczalnej, 1/2 l mleka, budyń waniliowy, 1 kg jabłek, galaretka.

Przygotowanie:

Reklama

Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodając porcjami cukier. Pod koniec ubijania dodaj żółtka. Obie mąki przesiej z proszkiem do pieczenia, wsyp do masy jajecznej. Dolej olej i wymieszaj. Tortownicę wyłóż pergaminem i wylej ciasto. Piecz ok. 30 minut w temperaturze 180°C. Gdy wystygnie, przekrój na 3 blaty.

Mleko wlej do rondelka. Wsyp budyń, kawę i mąkę ziemniaczaną. Zagotuj, cały czas mieszając. Gdy masa zacznie gęstnieć, zdejmij z ognia i odstaw do wystudzenia. Jabłka wyszoruj i wraz ze skórkami zetrzyj na tarce. Przełóż do garnuszka i podgrzewaj, aż do uzyskania soku. Wówczas dodaj galaretkę w proszku i mieszaj, aż się rozpuści. Gdyby jabłka były bardzo kwaśne, dosyp cukier.

Wystudzoną masę utrzyj z margaryną na puszysty krem. Na pierwszy blat nałóż warstwę kremu kawowego, a na niego masę jabłkową. Przykryj drugim blatem i znów rozsmaruj krem oraz masę jabłkową. Przykryj trzecim blatem, lekko dociśnij i odstaw do wystudzenia.

Czas przygotowania: 75 minut. Cena porcji: ok. 3,5 zł. Kalorie: porcja 310 kcal

Na żywo

Zobacz również

  • Składniki na 10 porcji: Ciasto: 1,5 szklanki mąki tortowej • żółtko • 3 łyżki oleju • łyżka octu • szczypta soli Nadzienie: 40 dag twarogu • 30 dag mrożonych wiśni • 25 dag masy makowej • 2... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.