Reklama
  • Piątek, 7 kwietnia (14:00)

    Czekoladowa Biała Dama

Składniki na 10-12 porcji. Masa serowa: 40 dag sera twarogowego trzykrotnie zmielonego, 15 dag serka mascarpone, 20 dag białej czekolady, 3 jajka, 2 łyżki cukru pudru, 1 łyżka proszku budyniowego waniliowego, 1 łyżeczka aromatu waniliowego, 20 dag świeżej lub mrożonej żurawiny, po 1 łyżce mąki ziemniaczanej i pszennej. Spód: 25 dag herbatników lub biszkoptów, 10 dag miękkiego lub rozpuszczonego masła, 2 łyżki cukru pudru.

Reklama

1. Spód: herbatniki zmiksuj z miękkim lub rozpuszczonym masłem i cukrem. Tortownicę wyłóż pergaminem, jej dno i boki wylep masą. Wstaw do lodówki. Świeżą żurawinę umyj i dokładnie osusz ręcznikiem papierowym (mrożoną rozmroź i osusz na sitku). Piekarnik nagrzej do 180°C.

2. Masa: czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Zmiksuj: sery, cukier puder, jajka, budyń i aromat. Delikatnie połącz z lekko przestudzoną, ale wciąż płynną czekoladą. 3/4 żurawiny wymieszaj z mąkami i domieszaj do masy. Masę przelej na ciasteczkowy spód, posyp resztą owoców.

3. Tortownicę wstaw do piekarnika i piecz 15 minut. Zmniejsz temperaturę do 160°C i piecz jeszcze 50 minut.

Naj

Zobacz również

  • Składniki na 10 porcji: Ciasto: 1,5 szklanki mąki tortowej • żółtko • 3 łyżki oleju • łyżka octu • szczypta soli Nadzienie: 40 dag twarogu • 30 dag mrożonych wiśni • 25 dag masy makowej • 2... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.