Reklama
  • Czwartek, 7 stycznia (10:05)

    Czekoladowe ciasto bananowe

Składniki: 800 ml mleka, 2 łyżki budyniu waniliowego, 75 g cukru + 3 łyżki l 3 jajka, 75 g mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 300 g czekolady, 500 g śmietany kremówki, pojemnik kwaśnej śmietany, torebka cukru wanilinowego, 40 g oleju kokosowego,2 śmietan-fixy, 3 łyżki soku z cytryny, 9 bananów

Przygotowanie:

Zagotuj 700 ml mleka. Wymieszaj budyń, 100 ml mleka i 3 łyżki cukru. Połącz z gorącym mlekiem i gotuj minutę, mieszając. Przełóż do miski i przykryj folią. Schładzaj 2 godziny.

Reklama

Jajka zmiksuj z 75 g cukru. Wymieszaj z mąką i proszkiem do pieczenia. Wylej ciasto na dużą blachę i piecz w 175 °C ok. 12 minut. Posiekaj 200 g czekolady. Podgrzej 300 g śmietany kremówki i dodaj czekoladę, aż powstanie gęsta masa. Krem czekoladowy ubij trzepaczką i rozprowadź na biszkopcie.

Mieszankę budyniową ubijaj chwilę ręcznie. Połącz ją z kwaśną śmietaną, cukrem wanilinowym i usztywniaczem. Wyłóż na masę czekoladową.

Posiekaj 100 g czekolady. Podgrzej ją z 200 g śmietany kremówki i olejem, aż do rozpuszczenia. Banany pokrój, skrop sokiem z cytryny i dociśnij do jasnej masy. Polej czekoladą. Czas przygotowania: 80 minut Cena porcji: ok. 4,5 zł Kalorie: porcja 400 kcal

Na żywo
Więcej na temat:jaja | Lorie | ceny | ciasto | g\ | G | g

Zobacz również

  • Składniki: 22 dag mąki kukurydzianej, 4 jajka, 4-5 twardych moreli, 10 dag cukru, 250 ml mleka, 10 dag masła, szczypta soli, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 4 łyżki wiórków kokosowych, tłuszcz do... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.