Reklama
  • Poniedziałek, 6 marca (13:05)

    Czekoladowe ciasto z cukinią

Składniki na 12 porcji: 2,5 szklanki mąki pszennej tortowej • 2 jajka • 10 dag masła • łyżeczka sody • 6 dag kakao • łyżeczka cynamonu • 3/4 szklanki cukru • 35 dag cukinii • 6 dag gorzkiej czekolady • 10 dag orzechów • 3 łyżki cukru pudru.

1 Cukinię umyj, przekrój wzdłuż na pół i wydrąż nasiona. Zetrzyj na tarce wraz ze skórą. Orzechy posiekaj. Mąkę, sodę, kakao i cynamon wymieszaj. Masło i czekoladę rozpuść. Jajka zmiksuj z cukrem na puszystą masę. Wlej do nich masło i wymieszaj. Cukinię odsącz i dodaj do masy.

2 Dodaj składniki suche, wymieszaj dokładnie masę. Wsyp orzechy i połącz z masą. Formę wyłóż papierem do pieczenia, wlej ciasto i piecz 45 minut w temperaturze 180°C. Posyp przesianym cukrem pudrem.

Reklama

CZAS: około 1,5 godziny

Dobry Tydzień

Zobacz również

  • 1 puszka (850 ml) moreli, 5 jajek, 125 g masła (margaryny), 225 g cukru, sok i skórka starta z 1 cytryny, 75 g kaszy manny, 1 budyń waniliowy (na 500 ml mleka), 1 op. proszku do pieczenia, 750 g... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.