Reklama
  • Środa, 19 kwietnia (11:05)

    Czekoladowo-kokosowy ucieraniec w łatki

200 g gorzkiej czekolady, 400 g masła (margaryny), 250 g cukru szczypta soli, 1 opakowanie cukru wanilinowego, 8 jajek, 500 g mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 6 łyżek mleka, 75 g wiórków kokosowych, 1 łyżka kakao, tłuszcz do blachy, cukier puder do posypania

Reklama

Przygotowanie ok. 50 minut.

1. Gorzką czekoladę połamać na kawałki, włożyć do rondelka i stopić w gorącej kąpieli wodnej (czyli nad naczyniem z parującą wodą). Odstawić do wystudzenia. 2 Miękkie masło lub margarynę utrzeć ze szczyptą soli, cukrem i cukrem wanilinowym. Kiedy masa będzie puszysta i jasnokremowa, kolejno wbijać do niej jajka. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Porcjami wsypywać do ucieranej masy. Wlać mleko, przemieszać.

3. Do jednej trzeciej ciasta dodać wiórki kokosowe, przemieszać. Pozostałe ciasto wymieszać z czekoladą i przesianym kakao. Blachę (32x39 cm) posmarować tłuszczem. Na spodzie rozsmarować połowę ciasta czekoladowego. Łyżką rozkładać porcje ciasta kokosowego – tworząc „łatki”. Przykryć pozostałym ciastem czekoladowym. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175°C. Piec około 25 minut. Wystudzić. Przed podaniem można poprószyć cukrem pudrem.

Życie na gorąco

Zobacz również

  • 6 jabłek, 2 łyżki soku cytrynowego, 175 g masła (margaryny), 175 g cukru, 1 torebka cukru wanilinowego, 4 jajka, 300 g mąki, 1 torebka proszku do pieczenia, 200 g konfitury żurawinowej, 2 łyżki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.