Reklama
  • Wtorek, 7 marca (08:05)

    Czekoladowy przekładaniec

Składniki na 10 porcji. Ciasto: 2 opakowania herbatników • 70 dag słodkiego mleka skondensowanego • szklanka orzechów arachidowych solonych. Nadzienie: 2 białka • 1/2 szklanki cukru • 50 ml miodu • 35 ml syropu klonowego • 1/4 szklanki wody. Masa czekoladowa: 15 dag margaryny • 30 dag czekolady gorzkiej.

1. Orzechy posiekaj. W formie na papierze ułóż herbatniki. Puszkę mleka gotuj dwie godziny, schłodź. Masę wyłóż na herbatniki i posyp połową orzechów. Miód, syrop klonowy, wodę i cukier podgrzej, mieszaj. Białka ubij, wlej miodowy syrop, mieszaj. Masę wyłóż na ciasto.

Reklama

2. Rozpuść margarynę, dodaj połamaną czekoladę, wylej na ciasto. Przykryj herbatnikami, wyłóż drugą warstwę masy kajmakowej, posyp resztą orzechów i wylej 1/3 polewy czekoladowej. Ułóż herbatniki i polej resztą polewy. Udekoruj.

CZAS: około godziny

Dobry Tydzień

Zobacz również

  • Składniki: 12 dag masła, 6 żółtek, 15 dag mąki, 7,5 dag cukru pudru, sól, 4 dag mielonych migdałów, 50 dag mielonego twarogu, 9 dag cukru kryształu, 3 łyżki skrobi kukurydzianej, 30 dag rabarbaru,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.