Reklama
  • Wtorek, 14 marca (13:05)

    Fantazja czekoladowo-rumowa

Składniki na 10 porcji: 2 okrągłe czekoladowe blaty biszkoptowe, po 1/2 tabliczki białej i gorzkiej czekolady, 500 ml śmietany kremówki, 5 łyżek cukru pudru, 30 dag sera mascarpone, 3 łyżki rumu, 2 op. zagęstnika do śmietany, 200 ml mleka, po 1 łyżce kawy rozpuszczalnej i miodu, 15 dag ciasteczek migdałowych, 2 łyżki słodkiego kakao.

Reklama

1. Białą i ciemną czekoladę rozpuść osobno w kąpieli wodnej. Na dużym płaskim półmisku rozsmaruj białą czekoladę. Gdy zastygnie, pokryj ją warstwą ciemnej czekolady, schłodź. Po 30 min, kiedy masa stwardnieje, ostrym nożem zeskrob grube wiórki. Schowaj je do lodówki.

2. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno, dosypując cukier puder. Wymieszaj z mascarpone oraz 1 łyżką rumu. Do masy wsyp zagęstniki, miksuj 2 min. Mleko podgrzej, rozpuść w nim kawę oraz miód, wymieszaj z resztą rumu.

3. Oba biszkopty nasącz połową mlecznego ponczu. Na spod nim rozsmaruj 1/3 kremu. Ciasteczka maczaj w pozostałym ponczu i układaj na kremie. Przykryj 1/2 masy śmietanowej i drugim blatem biszkoptowym. Wierzch i boki posmaruj resztą kremu, oprósz kakao. Schłodź. Udekoruj czekoladowymi wiórkami.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Składniki: 4 białka, 12 dag cukru kryształu, 1 łyżka soku z cytryny, 10 dag cukru pudru, 5 dag orzechów laskowych, 400 ml kremówki 36 procent, 30 dag mieszanych owoców. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.