Reklama
  • Piątek, 7 kwietnia (14:00)

    Gruszkowa rozeta

Składniki na 8-10 porcji: 25 dag mąki pszennej, 10 dag masła, 2 jajka, 10 dag drobnego cukru, 1 cukier waniliowy, 3 łyżki oleju, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, sól, 3 średnie gruszki, 1/2 cytryny.

Reklama

1. Mąkę przesiej z proszkiem i z solą. Utrzyj masło z cukrami na puszystą masę. Pojedynczo domieszaj jajka. Ucieraj masę, stopniowo wsypując mąkę i wlewając olej. Przygotowane ciasto przełóż do tortownicy.

2. Gruszki obierz i przekrój na połowy. Wydrąż gniazda nasienne, ponacinaj, skrop sokiem z cytryny. Ułóż je na wierzchu ciasta (ponacinaną stroną do góry). Piecz 45 minut w 170°C.

Naj

Zobacz również

  • Składniki: 28 dag herbatników, białko, 5 dag masła, po 20 dag rabarbaru i cukru żelującego, 15 dag truskawek, 9 jajek, 25 dag mascarpone, 50 dag mielonego twarogu, 25 dag śmietany, 1 szkl. cukru,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.