Reklama
  • Środa, 19 kwietnia (11:05)

    Jabłecznik z żurawinową konfiturą

6 jabłek, 2 łyżki soku cytrynowego, 175 g masła (margaryny), 175 g cukru, 1 torebka cukru wanilinowego, 4 jajka, 300 g mąki, 1 torebka proszku do pieczenia, 200 g konfitury żurawinowej, 2 łyżki marmolady morelowej, 1 łyżka cukru pudru, tłuszcz i mąka do blachy

Przygotowanie: ok. 75 minut.

Reklama

1. Jabłka obrać, pokroić na połówki, wyciąć gniazda nasienne. Miąższ jabłek od razu skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniał. Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Ucierając, kolejno wbijać jajka. Następnie porcjami wsypywać mąkę przesianą wraz z proszkiem do pieczenia.

2. Blachę (30x30 cm) posmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Na spodzie rozsmarować ciasto. Lekko wciskać w nie połówki jabłek – przeciętą stroną do góry. W miejsca po pestkach nałożyć porcję konfitury żurawinowej. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piec około 45 minut.

3. Marmoladę morelową mocno podgrzać z 1 łyżką wody. Przetrzeć przez sitko i posmarować wierzch ciepłego jabłecznika. Wystudzić. Posypać cukrem pudrem.

Życie na gorąco

Zobacz również

  • Składniki na 10 porcji: Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej tortowej • jajko • 1/2 szklanki ciepłego mleka • 2 łyżki oleju Nadzienie: 80 dag jabłek • 30 dag zmielonych orzechów włoskich • 15 dag... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.