Reklama
  • Piątek, 7 kwietnia 2017 (14:00)

    Jogurtowiec z amaretto

Składniki na 14 porcji. Masa serowa: 40 dag serka ricotta, 40 dag gęstego jogurtu, 6 jajek, 15 dag gęstej śmietany 30%, 15 dag drobnego cukru, 2 łyżeczki cukru waniliowego, 5 łyżek likieru amaretto, 1 łyżka bułki tartej. Ciasto: po 1 szkl. mąki pszennej i mąki krupczatki, 1 jajko, 15 dag masła, 4 łyżki cukru pudru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Dekoracja: 30 dag rozmrożonych śliwek węgierek, 4-5 łyżek cukru, kilka kropel aromatu migdałowego, płatki migdałowe.

Reklama

1. Ciasto: mąki przesiej, dodaj cukier i proszek. Zagnieć z resztą składników na jednolite ciasto. Owiń je folią spożywczą i włóż do lodówki. Po godzinie rozwałkuj na kształt foremki. Rozmrożone śliwki zagotuj krótko z cukrem, aromatem i kilkoma łyżkami wody.

2. Masa: jogurt zmiksuj z serkiem i cukrami, a następnie dodawanymi pojedynczo jajkami. Wlej śmietanę i likier, wymieszaj. Masę przelej do formy z ciastem. Piecz 10 minut w 180°C, zmniejsz temperaturę do 160°C i piecz 60 minut. Zostaw w piekarniku.

3. Ciasto chłódź przez noc. Przed podaniem udekoruj śliwkami i płatkami migdałów.

Naj

Zobacz również

  • 6 jabłek, 2 łyżki soku cytrynowego, 175 g masła (margaryny), 175 g cukru, 1 torebka cukru wanilinowego, 4 jajka, 300 g mąki, 1 torebka proszku do pieczenia, 200 g konfitury żurawinowej, 2 łyżki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.