Reklama
  • Środa, 8 marca (08:05)

    Kajmakowiec z orzechami

Blat: 1 i 2/3 szkl. mąki pszennej, szczypta soli, 25 dag masła, 3 żółtka, 4 łyżki mielonych orzechów laskowych, 10 dag cukru pudru, 1 łyżka cukru waniliowego, mąka do oprószenia stolnicy, tłuszcz i mąka do foremki. Krem: 1 budyń waniliowy, 250 ml mleka, 20 dag masła, 1 mała puszka masy krówkowej. Oraz: orzechy laskowe w cukrze do dekoracji.

1. Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj sól oraz masło. Składniki siekaj nożem, aż powstaną grudki. Następnie dodaj żółtka, orzechy, cukier puder i cukier waniliowy. Szybko zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę i zawiń w folię spożywczą. Włóż do lodówki na około 30 minut.

Reklama

2. Podłużną foremkę posmaruj tłuszczem. Oprósz mąką. Schłodzone ciasto rozwałkuj na stolnicy oprószonej mąką. Placek ułóż na spodzie przygotowanej formy. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Piecz 25-30 minut. Blat studź 20 minut na blasze, potem delikatnie zdejmij i odłóż na bok do całkowitego wystudzenia.

3. Przygotuj krem: z mleka i proszku budyniowego ugotuj bardzo gęsty budyń. Wystudź go. Zimny budyń utrzyj z masłem na puszystą masę. Pod koniec dodaj porcjami masę krówkową. Krem przełóż do szprycy cukierniczej. Wyciśnij dekoracyjne fale na kruchy blat. Wierzch ciasta udekoruj orzechami w cukrze.

Naj

Zobacz również

  • 1 puszka (850 ml) moreli, 5 jajek, 125 g masła (margaryny), 225 g cukru, sok i skórka starta z 1 cytryny, 75 g kaszy manny, 1 budyń waniliowy (na 500 ml mleka), 1 op. proszku do pieczenia, 750 g... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.