Reklama
  • Poniedziałek, 20 marca (08:05)

    Kakaowiec z gruszkami

SKŁADNIKI: ● szklanka mąki pszennej ● 3 jajka ● 1,5 łyżki kakao ● łyżeczka proszku do pieczenia ● 1/2 szklanki oleju ● 1/2 szklanki cukru ● szczypta gałki muszkatołowej ● 3-4 gruszki.

1 Gruszki umyj i obierz, pozostawiając ogonki – są bardzo dekoracyjne.

2 Oddziel białka od żółtek i ubij na sztywną pianę. Dodaj cukier, a następnie kolejno dodawaj żółtka. Mieszaj na wolnych obrotach lub łyżką. Dodaj przesianą mąkę, kakao, proszek do pieczenia, gałkę muszkatołową oraz cynamon i dokładnie wymieszaj. Na koniec wlej olej i zamieszaj.

Reklama

3 Formę wysmaruj tłuszczem i obsyp bułką tartą. Ustaw w niej gruszki. Wlej ciasto i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180˚C. Piecz ok. 45 min, aż patyczek będzie suchy.

Takie jest życie

Zobacz również

  • Aksamitny sernik

    Składniki: 10 dag masła, 20 dag herbatników, 4 jaja, 1 kg twarogu, 20 dag cukru, 1 op. cukru waniliowego, po 2 łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej, proszek do pieczenia, 1/2 l kremówki 36 proc.,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.