Reklama
  • Wtorek, 14 marca (08:05)

    Keks marchewkowy z dodatkiem gorzkiej czekolady

Składniki na 12 porcji. Zakupy podstawowe: 2 szkl. mąki, 1 szkl. cukru,1 szkl. oleju, 2 i 1/2 szkl. drobno startej marchewki, 4 jajka, po 10 dag orzechów włoskich i gorzkiej czekolady, 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki sody, 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu. Dekoracja: 1 op. białej polewy czekoladowej, posiekane orzechy włoskie.

Reklama

1. Marchewkę odciskam z soku. Czekoladę drobno siekam. Mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz cynamon mieszam w miseczce.

2. W drugiej miseczce ubijam jajka z cukrem. Mieszam z olejem oraz sypkimi składnikami. Dodaję orzechy, czekoladę oraz marchewkę. Ciasto mieszam łyżką.

Foremkę (12 x 36 cm) wykładam pergaminem. Przekładam do niej przygotowane ciasto. Keks piekę ok. 50 minut w 180 st. Po wystudzeniu oblewam ciasto białą polewą i dekoruję orzechami.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Składniki: 25 dag margaryny (1 kostka), 5 jajek, 1,5 szklanki cukru, sól, 3 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 4-5 łodyg rabarbaru, tłuszcz i bułka tarta do wysypania formy. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.