Reklama
  • Wtorek, 14 marca (08:05)

    Keks marchewkowy z dodatkiem gorzkiej czekolady

Składniki na 12 porcji. Zakupy podstawowe: 2 szkl. mąki, 1 szkl. cukru,1 szkl. oleju, 2 i 1/2 szkl. drobno startej marchewki, 4 jajka, po 10 dag orzechów włoskich i gorzkiej czekolady, 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki sody, 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu. Dekoracja: 1 op. białej polewy czekoladowej, posiekane orzechy włoskie.

Reklama

1. Marchewkę odciskam z soku. Czekoladę drobno siekam. Mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz cynamon mieszam w miseczce.

2. W drugiej miseczce ubijam jajka z cukrem. Mieszam z olejem oraz sypkimi składnikami. Dodaję orzechy, czekoladę oraz marchewkę. Ciasto mieszam łyżką.

Foremkę (12 x 36 cm) wykładam pergaminem. Przekładam do niej przygotowane ciasto. Keks piekę ok. 50 minut w 180 st. Po wystudzeniu oblewam ciasto białą polewą i dekoruję orzechami.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Składniki: 50 dag mąki, 5 dag drożdży, po 10 dag cukru i masła, 1 szklanka mleka, 2 jajka, 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny, 1 słoiczek wiśni bez pestek, olej i bułka tarta do formy, sól. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.