Reklama
  • Piątek, 7 kwietnia (14:00)

    Kostka ananasowa

Składniki na 10 porcji. Ciasto: 1 szkl. mąki pszennej, 2 żółtka, 7 dag masła, 1/2 szkl. cukru pudru, 6 łyżek cukru, 2 łyżeczki cukru waniliowego, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 duży gęsty jogurt, 5-6 kwaśnych jabłek, 3-4 plastry ananasa świeżego lub z puszki. Piana: 2 białka, 1/2 szkl. drobnego cukru, szczypta soli.

1. Ciasto: mąkę przesiej z proszkiem. Dodaj zimne masło i siekaj, aż powstaną grudki. Dodaj żółtka, cukier puder i cukier waniliowy, zagnieć ciasto. Blaszkę wyłóż pergaminem i wylep 3/4 ciasta. Wstaw do lodówki na 20 minut. Piecz przez ok. 10 minut w 190°C.

Reklama

2. Jabłka obierz i potnij na cienkie plasterki. Ananas pokrój jak najdrobniej (możesz go krótko zmiksować), wymieszaj z jabłkami i 1/2 cukru. 2/3 wyłóż na podpieczony, ostudzony spód. Jogurt połącz z resztą cukru, przykryj owoce.

3. Piana: białka ubij, dodając stopniowo sól i cukier. Połowę wymieszaj z owocami. Wyłóż na jogurt, przykryj resztą piany. Zetrzyj pozostałe ciasto. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 150°C. Piecz 50 minut.

Naj

Zobacz również

  • 1 puszka (850 ml) moreli, 5 jajek, 125 g masła (margaryny), 225 g cukru, sok i skórka starta z 1 cytryny, 75 g kaszy manny, 1 budyń waniliowy (na 500 ml mleka), 1 op. proszku do pieczenia, 750 g... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.