Reklama
  • Wtorek, 14 marca (08:05)

    Kremówka „Trzy smaki”. Połączenie kakao, kajmaku i kokosa

Składniki na 18 porcji. Zakupy na biszkopt: 6 jajek, 6 łyżek cukru, 4 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Masa i krem: 750 ml mleka, 30 dag wiórków kokosowych, 3/4 szkl. cukru, 50 dag masła, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 puszka masy krówkowej, 30 dag orzechów włoskich.

Reklama

1. Biszkopt: oddzielam żółtka od białek. Białka ubijam z cukrem. Łączę z żółtkami. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiewam. Dodaję porcjami do masy jajecznej. Mieszam ciasto łyżką. Blachę (33 x 23 cm) wykładam pergaminem. Na spodzie rozsmarowuję biszkopt. Piekę go 25 minut w 180 st. Studzę i rozcinam na 2 blaty.

2. Masa: mąkę ziemniaczaną mieszam z odrobiną mleka, resztę mleka gotuję z cukrem. Wrzucam kokos i gotuję dalej 5 minut. Doda ję 25 dag masła. Wlewam rozrobioną mąkę. Gotuję 2-3 minuty, mieszając. Gorącą masą przekładam biszkoptowe blaty.

3. Resztę masła ucieram. Dodaję masę krówkową. Krem rozsmarowuję na wierzchu ciasta. Posypuję posiekanymi orzechami.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Składniki: 25 dag margaryny (1 kostka), 5 jajek, 1,5 szklanki cukru, sól, 3 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 4-5 łodyg rabarbaru, tłuszcz i bułka tarta do wysypania formy. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.