Reklama
  • Wtorek, 14 marca (08:05)

    Kremówka „Trzy smaki”. Połączenie kakao, kajmaku i kokosa

Składniki na 18 porcji. Zakupy na biszkopt: 6 jajek, 6 łyżek cukru, 4 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Masa i krem: 750 ml mleka, 30 dag wiórków kokosowych, 3/4 szkl. cukru, 50 dag masła, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 puszka masy krówkowej, 30 dag orzechów włoskich.

Reklama

1. Biszkopt: oddzielam żółtka od białek. Białka ubijam z cukrem. Łączę z żółtkami. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiewam. Dodaję porcjami do masy jajecznej. Mieszam ciasto łyżką. Blachę (33 x 23 cm) wykładam pergaminem. Na spodzie rozsmarowuję biszkopt. Piekę go 25 minut w 180 st. Studzę i rozcinam na 2 blaty.

2. Masa: mąkę ziemniaczaną mieszam z odrobiną mleka, resztę mleka gotuję z cukrem. Wrzucam kokos i gotuję dalej 5 minut. Doda ję 25 dag masła. Wlewam rozrobioną mąkę. Gotuję 2-3 minuty, mieszając. Gorącą masą przekładam biszkoptowe blaty.

3. Resztę masła ucieram. Dodaję masę krówkową. Krem rozsmarowuję na wierzchu ciasta. Posypuję posiekanymi orzechami.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Składniki: 20 dag pełnoziarnistych herbatników, 2 op. galaretki, 1 kg serka waniliowego, 25 dag serka mascarpone, 3 łyżeczki żelatyny, 25 dag borówek amerykańskich. Agata Brzana, Iwonicz,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.