Reklama
  • Środa, 8 marca (15:00)

    Kremowy sernik na kruchym spodzie

Składniki na 12 porcji: Spód: 2 szklanki mąki pszennej, 1 jajko, 150 g masła, łyżeczka proszku do pieczenia, łyżka kwaśnej śmietany, 2 łyżki cukru. Masa: 1 kg mielonego twarogu, szklanka cukru, 5 jajek, 1/2 kostki masła, szklanka śmietany 36%, 1 cytryna. Wierzch: szklanka śmietany 22%, 3 łyżeczki cukru.

Przygotowanie:

Schłodzone masło posiekaj z mąką przesianą wraz z proszkiem do pieczenia (zimnym nożem). Szybko zagnieć z resztą składników, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej pół godziny.

Reklama

Po schłodzeniu ciasto rozwałkuj pomiędzy dwoma arkuszami folii i wylep nim blachę. Nakłuj widelcem i piecz 10 minut w temperaturze 170ºC. Upieczone odstaw do ostygnięcia.

Biały ser utrzyj z cukrem na puch. Nie przerywając ucierania, wbijaj po jednym jajku.

Cytrynę sparz. Skórkę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Cytrynę przekrój i wyciśnij sok. Wlej go do masy, uważając, aby nie dostały się do niej pestki.

Masło roztop, wystudź i cienkim strumieniem wlej do masy serowej. Dodaj ubitą śmietanę i wymieszaj. Masę wyłóż na upieczony spód.

Piecz 10 minut w temperaturze 230ºC. Zmniejsz temperaturę do 150ºC i piecz jeszcze przez 45 minut.

Śmietanę dokładnie wymieszaj z cukrem. Dodaj odłożoną skórkę z cytryny. Powstałą masą delikatnie posmaruj sernik. Zapiekaj 10 minut. Ciasto wystudź i wstaw do lodówki na sześć godzin albo na całą noc.

Czas przygotowania: 70 minut

Cena porcji: ok. 3,50 zł. Kalorie: porcja 370 kcal

Na żywo

Zobacz również

  • Aksamitny sernik

    Składniki: 10 dag masła, 20 dag herbatników, 4 jaja, 1 kg twarogu, 20 dag cukru, 1 op. cukru waniliowego, po 2 łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej, proszek do pieczenia, 1/2 l kremówki 36 proc.,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.