Reklama
  • Poniedziałek, 6 marca (13:10)

    Kruche ciasto bez... glutenu

Lubisz babeczki i szarlotkę, ale nie tolerujesz glutenu? Wybierz mąkę, która go nie zawiera.

1. Mąka gryczana . Jest najlepszym zamiennikiem mąki pszennej. Ze względu na charakterystyczny smak, przygotowując kruchy spód czy tartę, warto połączyć ją z inną mąką, np. z ryżową.

2. Mąka kokosowa . Jej naturalna słodycz pozwala ograniczyć ilość użytego do ciasta cukru. Jest bardziej chłonna od mąki pszennej. Należy więc dodawać jej mniej (zamiast szklanki mąki pszennej, wystarczy 1/3 szklanki mąki kokosowej). Za to wymaga więcej jajek: na każde 3 dag mąki kokosowej, należy dodać jedno jajko (lub żółtko) więcej.

Reklama

3. Mąka kukurydziana . Nadaje wypiekom apetyczny żółty kolor. Jest jednak bardzo miałka i grudkowata. Warto więc łączyć ją w cieście (w proporcji 1:1) z mąką ziemniaczaną. Dzięki temu ciasto łatwiej się zagniecie, a po upieczeniu będzie niezwykle kruche i smaczne.

100 rad

Zobacz również

  • 6 jabłek, 2 łyżki soku cytrynowego, 175 g masła (margaryny), 175 g cukru, 1 torebka cukru wanilinowego, 4 jajka, 300 g mąki, 1 torebka proszku do pieczenia, 200 g konfitury żurawinowej, 2 łyżki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.