Reklama
  • Środa, 19 kwietnia (11:00)

    Łatwa babka czekoladowa

Skład na 16 porcji: ● 250 g masła ● 200 g cukru ● 4 jaja ● opakowanie cukru waniliowego ● 3 łyżki kakao ● 450 g mąki ● 2 łyżeczki proszku do pieczenia ● 300 ml śmietanki kremówki ● budyń czekoladowy ● 150 g czekolady

Czas przygotowania 75 minut. Cena porcji ok. 1,20 zł.

Reklama

1. Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na kremową masę. Dodajemy po jednym jajku, mieszamy. Mąkę przesiewamy razem z kakao, opakowaniem budyniu i proszkiem do pieczenia. Stopniowo miksujemy z masą maślaną, na przemian ze śmietanką kremówką. Kiedy składniki połączą się w jednolitą masę, ciasto odstawiamy na 5 minut.

2. Czekoladę siekamy na drobne kawałki. Dodajemy do ciasta, mieszamy.

3. Blachę w kształcie babki dokładnie smarujemy tłuszczem, posypujemy mąką lub bułką tartą i przekładamy do niej ciasto. Pieczemy ok. 60 minut w 180ºC. Babkę studzimy w piekarniku przy otworzonych drzwiczkach. Wyjmujemy z formy i przekładamy na duży talerz lub paterę.

4. Ciasto dekorujemy bitą śmietaną i posypujemy czekoladowymi wiórkami. Albo podajemy z konfiturą wiśniową, z czarnej porzeczki lub pomarańczową.

Wartość odżywcza porcji 420 kcal Białko 6 g/Tłuszcz 25 g/Węglowodany 43 g.

Zobacz również

  • Aksamitny sernik

    Składniki: 10 dag masła, 20 dag herbatników, 4 jaja, 1 kg twarogu, 20 dag cukru, 1 op. cukru waniliowego, po 2 łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej, proszek do pieczenia, 1/2 l kremówki 36 proc.,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.