Reklama
  • Środa, 19 kwietnia (11:00)

    Makowiec

Składniki na 10 porcji: ● 8 jajek ● kostka masła ● 40 dag cukru pudru ● 30 dag maku ● 60 dag jabłek ● 10 łyżek kaszy manny ● łyżeczka proszku do pieczenia ● 2 tabliczki białej czekolady ● kilka kostek gorzkiej czekolady ● wisienki

Reklama

1. Mak sparz i zmiel dwukrotnie.

2. Masło utrzyj z cukrem, dodając po żółtku i łyżce maku. Dołóż starte na grubej tarce jabłka i proszek do pieczenia. Połącz z kaszą i wymieszaj z pianą z białek.

3. Blachę nasmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą napełnij ciastem. Piecz 50 minut w temp. 180°C.

4. Ostudzony makowiec pokrój i polej roztopioną białą czekoladą. Udekoruj gorzką czekoladą i wisienkami.

Kurier TV

Zobacz również

  • 1 puszka (850 ml) moreli, 5 jajek, 125 g masła (margaryny), 225 g cukru, sok i skórka starta z 1 cytryny, 75 g kaszy manny, 1 budyń waniliowy (na 500 ml mleka), 1 op. proszku do pieczenia, 750 g... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.