Reklama
  • Środa, 19 kwietnia (11:00)

    Makowiec

Składniki na 10 porcji: ● 8 jajek ● kostka masła ● 40 dag cukru pudru ● 30 dag maku ● 60 dag jabłek ● 10 łyżek kaszy manny ● łyżeczka proszku do pieczenia ● 2 tabliczki białej czekolady ● kilka kostek gorzkiej czekolady ● wisienki

Reklama

1. Mak sparz i zmiel dwukrotnie.

2. Masło utrzyj z cukrem, dodając po żółtku i łyżce maku. Dołóż starte na grubej tarce jabłka i proszek do pieczenia. Połącz z kaszą i wymieszaj z pianą z białek.

3. Blachę nasmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą napełnij ciastem. Piecz 50 minut w temp. 180°C.

4. Ostudzony makowiec pokrój i polej roztopioną białą czekoladą. Udekoruj gorzką czekoladą i wisienkami.

Kurier TV

Zobacz również

  • 6 jabłek, 2 łyżki soku cytrynowego, 175 g masła (margaryny), 175 g cukru, 1 torebka cukru wanilinowego, 4 jajka, 300 g mąki, 1 torebka proszku do pieczenia, 200 g konfitury żurawinowej, 2 łyżki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.