Reklama
  • Wtorek, 14 marca (13:05)

    Mandarynkowy wieniec

Składniki na 12 porcji. Ciasto: 3 szkl. mąki pszennej, 3 jajka, 1,5 szkl. cukru, 1 szkl. oleju, np. rzepakowego, 1,5 szkl. mleka, 4 łyżki ciemnego kakao, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki mocnego naparu kawy. Kremy i dekoracja: 25 dag serka mascarpone, 250 ml śmietany kremówki 36 proc., 1 puszka mandarynek (albo kilka świeżych: obranych i oczyszczonych z błonek, 2 łyżki miałkiej kawy instant, 2 łyżki cukru pudru.

Reklama

1. Przygotuj dwie miski. W jednej wymieszaj suche składniki na ciasto: mąkę, cukier, proszek do pieczenia i kakao. Do drugiej wlej: mleko, olej, kawę, wbij jajka, zmiksuj. Masę wlej do suchych składników i wszystko krótko zmiksuj.

2. Ciasto przelej do silikonowej okrągłej formy z kominem (jeśli używasz innej niż silikonowa, to nasmaruj ją tłuszczem i wysyp bułką tartą). Piecz ok. 40 min w temp. 180 st. Ciasto wystudź, wyjmij z formy i rozetnij na 3 jednakowej grubości krążki.

3. Przygotuj krem: 1 łyżkę kawy rozpuść w 2 łyżkach wrzątku, ostudź. Mandarynki osącz, część odłóż do dekoracji, resztę pokrój. Schłodzoną śmietanę ubij na sztywno, dosypując cukier. Śmietanę połącz z serem. Krem podziel na 2 części, do jednej wlej kawę, wymieszaj.

4. Krążek ciasta posmaruj 1/2 białego kremu, przykryj drugim i posmaruj resztą białego kremu. Rozłóż pokrojone mandarynki, przykryj trzecim krążkiem ciasta. Wieniec posmaruj ciemnym kremem. Oprósz resztą kawą (przez sitko), udekoruj mandarynkami i ew. ziarenkami kawy.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Składniki: 12 dag masła, 6 żółtek, 15 dag mąki, 7,5 dag cukru pudru, sól, 4 dag mielonych migdałów, 50 dag mielonego twarogu, 9 dag cukru kryształu, 3 łyżki skrobi kukurydzianej, 30 dag rabarbaru,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.