Reklama
  • Wtorek, 26 stycznia 2016 (14:00)

    Marcepanowy placek

SKŁADNIKI na 10 porcji 25 dag migdałów • 25 dag cukru pudru • 5 dag rodzynek • pół łyżeczki aromatu migdałowego • 50 ml rumu garść orzechów włoskich.

1 Rodzynki namocz w rumie. Migdały zalej wrzątkiem, odstaw na 20 minut. Migdały odsącz, zdejmij z nich skórki. Wrzuć do miski blendera, zmiksuj. Dodaj cukier puder, orzechy włoskie, zmiel wszystko mocno, tak by powstała mąka. Wlej aromat, 25 ml rumu, całość zmiksuj.

2 Rodzynki odsącz, dodaj do masy, zagnieć wszystko ręcznie. Uformuj wałek, zawiń w lnianą ściereczkę. Wstaw do lodówki na godzinę. Pokrój ostrym nożem plastry.

Reklama

Marcepanowy placek możesz przechowywać kilka tygodni w lodówce w lnianej ściereczce lub w blaszanym pudełku.

CZAS: około godziny

Dobry Tydzień
Więcej na temat:rodzynki | as` | As | placek

Zobacz również

  • Składniki na 12 porcji: ● 25 dag orzechów włoskich ● 20 dag cukru ● gotowa polewa czekoladowa ● 15 dag margaryny ● 2 jajka ● 25 dag mąki ● 5 łyżek mleka ● zapach migdałowy ● 3/4 torebki proszku... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.