Reklama
  • Wtorek, 26 stycznia 2016 (14:00)

    Marcepanowy placek

SKŁADNIKI na 10 porcji 25 dag migdałów • 25 dag cukru pudru • 5 dag rodzynek • pół łyżeczki aromatu migdałowego • 50 ml rumu garść orzechów włoskich.

1 Rodzynki namocz w rumie. Migdały zalej wrzątkiem, odstaw na 20 minut. Migdały odsącz, zdejmij z nich skórki. Wrzuć do miski blendera, zmiksuj. Dodaj cukier puder, orzechy włoskie, zmiel wszystko mocno, tak by powstała mąka. Wlej aromat, 25 ml rumu, całość zmiksuj.

2 Rodzynki odsącz, dodaj do masy, zagnieć wszystko ręcznie. Uformuj wałek, zawiń w lnianą ściereczkę. Wstaw do lodówki na godzinę. Pokrój ostrym nożem plastry.

Reklama

Marcepanowy placek możesz przechowywać kilka tygodni w lodówce w lnianej ściereczce lub w blaszanym pudełku.

CZAS: około godziny

Dobry Tydzień
Więcej na temat:rodzynki | as` | placek

Zobacz również

  • Aksamitny sernik

    Składniki: 10 dag masła, 20 dag herbatników, 4 jaja, 1 kg twarogu, 20 dag cukru, 1 op. cukru waniliowego, po 2 łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej, proszek do pieczenia, 1/2 l kremówki 36 proc.,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.