Reklama
  • Czwartek, 9 marca (13:00)

    Miętowa krajanka

Składniki na 24 porcje: 1 jajko, 200 g cukru, 500 ml maślanki, 1 op. cukru wanilinowego, 200 ml oleju, 350 g mąki, 2-3 łyżki ciemnego kakao, 1 op. proszku do pieczenia, tłuszcz i mąka do formy. Krem: 1 pęczek mięty, 250 g mascarpone, 250 ml śmietany kremówki, 100 g cukru pudru, 5 g żelatyny, 150 g gorzkiej polewy czekoladowej, 5 dag białej polewy czekoladowej.

PRZYGOTOWANIE: ok. 50 minut

1. W miseczce roztrzepać jajko z maślanką. Dodać olej, cukier i cukier wanilinowy. Wymieszać mikserem. Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia. Porcjami wsypywać do ucieranej masy.

Reklama

Blachę posmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Na spodzie rozsmarować przygotowane ciasto. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 25 mi-nut. Odstawić do wystudzenia.

2. W tym czasie przygotować krem: nieco mięty zostawić do dekoracji, resztę wrzucić do sokowirówki i wycisnąć sok. Żelatynę namoczyć w małej ilości wody, odstawić do spęcznienia. Utrzeć mascarpone z cukrem i miętowym sokiem.

Ubić 200 ml śmietany, domieszać ją do masy serowej. Pozostałą śmietanę mocno podgrzać. Rozpuścić w niej żelatynę, przestudzić i połączyć z kremem. Rozsmarować go na cieście. Wstawić do lodówki na 4 godziny.

3. Obie polewy osobno stopić. Wierzch ciasta najpierw oblać ciemną polewą, potem zrobić kleksy z jasnej. Obie polewy wymieszać wykałaczką, aby powstały ozdobne esy-floresy. Odstawić do stężenia. Przed podaniem ude korować ciasto odłożoną miętą.

Życie na gorąco

Zobacz również

  • Składniki na 10 porcji: Ciasto: 1,5 szklanki mąki tortowej • żółtko • 3 łyżki oleju • łyżka octu • szczypta soli Nadzienie: 40 dag twarogu • 30 dag mrożonych wiśni • 25 dag masy makowej • 2... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.