Reklama
  • Wtorek, 14 marca (13:05)

    Migdałek z czekoladową pianką

Składniki na 20 porcje. Pianka: 400 ml śmietany kre mówki, 2 tabliczki białej czekolady, 2 łyżki kawy rozpuszczalnej, 3 łyżeczki żelatyny. Ciasto: 1,5 szkl. mąki pszennej, 1/2 szkl. cukru, 2 jajka, 1/4 szkl. oleju, 1/2 szkl. mleka, 2 łyżki zmielonych migdałów, 4 łyżki dżemu morelowego, 3 łyżeczki sody oczyszczonej. Dekoracja: 1 szkl. śmietany kremówki, wafelki, czekoladowe drażetki , 1 łyżka kakao granulowanego.

Reklama

1. W rondelku mocno podgrzej śmietanę kremówkę, zdejmij z ognia. Czekoladę połam na kawałeczki albo grubo posiekaj i wsyp do śmietany. Mieszaj, aż się rozpuści. Wtedy wsyp kawę rozpuszczalną, wymieszaj. Masę ostudź i schowaj na noc do lodówki.

2. Następnego dnia upiecz ciasto. Do dużej miski wsyp wszystkie suche składniki i je wymieszaj. Wbij jajka, dodaj pozostałe mokre składniki: olej i mleko. Miksuj, aż wszystko się połączy w jedną masę. Wtedy dołóż dżem morelowy i wymieszaj łyżką. Ciastem napełnij tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia.

Piecz w 180 st. przez ok. 40 min (sprawdź drewnianą wykałaczką, czy ciasto już jest gotowe – wbity w środek migdałka patyczek powinien być suchy, jeśli tak nie jest – piecz jeszcze kilka minut). Ciasto dobrze ostudź.

3. Masę śmietanowo-czekoladową ubij mikserem, by powstała pianka. Żelatynę rozpuść w 1/3 szkl. gorącej wody, przestudź i dodaj do pianki. Rozsmaruj ją na cieście migdałowym. Schłodź w lodówce.

4. Przed podaniem ciasto udekoruj ubitą śmietaną, wafelkami i czekoladowymi drażetkami. Oprósz przetartym przez sitko kakao.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Składniki: 28 dag herbatników, białko, 5 dag masła, po 20 dag rabarbaru i cukru żelującego, 15 dag truskawek, 9 jajek, 25 dag mascarpone, 50 dag mielonego twarogu, 25 dag śmietany, 1 szkl. cukru,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.