Reklama
  • Środa, 8 marca (08:05)

    Migdałowy śmietanowiec

Blaty: 60 dag mąki pszennej, 10 dag mielonych migdałów, 15 dag cukru pudru, 1 mały proszek do pieczenia, 3-4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany, 3 jajka, 25 dag zimnego masła, skórka otarta z 1/3 cytryny, trochę mąki do oprószenia stolnicy. Krem: 1 litr śmietany kremówki, 1 op. cukru waniliowego, 4 łyżki drobnego cukru, 6 łyżek likieru migdałowego. Oraz: płatki migdałowe, migdałowy krokant, polewa czekoladowa.

1. Blaty: mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia na stolnicę. Dodaj mielone migdały, startą skórkę z cytryny oraz cukier puder. Dołóż masło pokrojone na kawałeczki. Składniki posiekaj. Kiedy powstaną grudki, wbij jajka i dodaj kwaśną śmietanę. Szybko rękoma zagnieć ciasto. Schładzaj je ok. 30 minut.

Zimne ciasto podziel na 3 równe porcje. Kolejno kładź je na stolnicy oprószonej mąką. Rozwałkuj na cienkie prostokątne placki. Każdy ułóż na blasze przykrytej pergaminem. Piecz po ok. 15 minut w temperaturze 180°C. Upieczone blaty odłóż do wystudzenia. Śmietanę schłodź.

Reklama

2. Przygotuj krem: śmietanę wymieszaj z cukrem i cukrem waniliowym. Ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dolej likier migdałowy. Kruche blaty przełóż kremem śmietanowym. Cienka warstwą kremu posmaruj też wierzch i boki ciasta.

Posyp je płatkami migdałowymi i krokantem. Udekoruj stopioną polewą czekoladową.

Naj

Zobacz również

  • Składniki: 25 dag margaryny (1 kostka), 5 jajek, 1,5 szklanki cukru, sól, 3 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 4-5 łodyg rabarbaru, tłuszcz i bułka tarta do wysypania formy. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.