Reklama
  • Czwartek, 9 marca (13:00)

    Miodownik z kremem budyniowym

Ciasto: 150 g masła, 2 łyżki miodu, 420 g mąki gładkiej, 150 g cukru, 2 jajka, 40 ml śmietany, 1 łyżka sody oczyszczonej, 3 łyżki rumu. Masa orzechowa: 250 g orzechów włoskich, 120 g masła, 50 g miodu, 80 g cukru. Krem: 500 ml mleka, 100 g cukru pudru, 1 cukier wanilinowy, 40 g mąki gładkiej, 50 g mąki kukurydzianej, 200 g masła, sok z 1/2 cytryny.

Reklama

PRZYGOTOWANIE: ok. 90 minut

1. Masło zagnieść z ciepłym miodem, cukrem, jajkami, śmietaną i mąką zmieszaną z sodą oczyszczoną na gładkie, nielepiące się ciasto.

2. Rozgrzać na patelni masło, dodać miód i cukier, mieszać, aż się roztopi. Dodać grubo posiekane orzechy i, stale mieszając, lekko je przyrumienić. Masę odstawić, by wystygła.

3. Ciasto podzielić na dwie równe części i rozwałkować je na posypanej mąką stolnicy na placki. Jednym plackiem wylepić blachę. Upiec go w 200°C do przyrumienienia. Drugą blachę wylepić drugim plackiem. Na placku równomiernie rozsmarować schłodzoną masę orzechową. Wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika. Piec około 40 minut.

4. W małej ilości mleka rozmieszać mąkę pszenną i kukurydzianą. W rondelku zagotować resztę mleka z cukrem. Na gotujące wlać mączną mieszankę i, mieszając, ugotować na gęsty krem.

Krem przestudzić, a potem zmiksować na gładko z masłem i sokiem cytrynowym. Upieczone placki skropić rumem. Na gładkim placku rozsmarować krem, przykryć plackiem z masą orzechową. Odstawić do stężenia.

Życie na gorąco

Zobacz również

  • Składniki: 50 dag mąki, 5 dag drożdży, po 10 dag cukru i masła, 1 szklanka mleka, 2 jajka, 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny, 1 słoiczek wiśni bez pestek, olej i bułka tarta do formy, sól. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.