Reklama
  • Środa, 8 marca (15:05)

    Odwrócone ciasto z bananami

Składniki na 12 porcji: 2 szklanki mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, ½ łyżeczki sody oczyszczonej, 120 g miękkiego masła, 1 szklanka cukru, 1 małe opakowanie cukru wanilinowego, 2 jajka, 1 szklanka kwaśnej śmietany 18 proc., 3-4 banany, sok wyciśnięty z ½ cytryny. Ponadto: 1 łyżka masła, papier do pieczenia.

Przygotowanie:

Reklama

1. Do przesianej mąki wsyp proszek do pieczenia oraz sodę, wymieszaj. Masło ubij mikserem na puch, stopniowo dosypując cukier oraz cukier wanilinowy. Nie przerywając miksowania, dodawaj po jednym jajku. Zmniejsz obroty miksera i dodaj śmietanę. Na koniec wsyp suche składniki, całość delikatnie wymieszaj łyżką (w cieście powinny utworzyć się bąbelki).

2. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Boki oraz spód posmaruj masłem. Banany obierz, pokrój w grube plastry, skrop sokiem z cytryny. Ułóż ściśle jeden obok drugiego na spodzie tortownicy. Wlej ciasto, wierzch wyrównaj łyżką. Piecz 45-50 min w temp. 180°C.

Po upieczeniu ciasto odstaw na ok. 10 min. Boki oddziel nożykiem od formy. Ciasto przykryj talerzem lub paterą, odwróć formę do góry dnem i usuń papier.

Przygotowanie: 70 minut. Porcja: 320 kilokalorii

Świat & Ludzie

Zobacz również

  • 200 g gorzkiej czekolady, 400 g masła (margaryny), 250 g cukru szczypta soli, 1 opakowanie cukru wanilinowego, 8 jajek, 500 g mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 6 łyżek mleka, 75 g wiórków... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.