Reklama
  • Wtorek, 14 marca (13:05)

    Orzechowa pokusa

Składniki na 10 porcji. Ciasto: 6 jajek, 6 łyżek cukru, po 4 łyżki mielonych orzechów włoskich i migdałów. Krem: 1 op. budyniu czekoladowego, 400 ml mleka, 20 dag miękkiego masła, po 1 łyżce kakao i kawy rozpuszczalnej, 4 łyżki cukru. Dekoracja: po 1/2 tabliczki białej i mlecznej czekolady.

Reklama

1. Białą i mleczną czekoladę rozpuść osobno w kąpieli wodnej. Na kawałku folii aluminiowej rozsmaruj białą czekoladę. Gdy zastygnie, pokryj ją warstwą mlecznej czekolady, włóż do lodówki. Po 20 min, kiedy masa stwardnieje, oddziel ją od folii i połam na kawałki. Włóż do lodówki.

2. W 1/2 szkl. zimnego mleka rozrób proszek budyniowy. Pozostałe mleko zagotuj z cukrem. Wlej rozrobiony budyń i mieszając, gotuj, aż masa zgęstnieje. Zdejmij z ognia, dodaj kakao i kawę, dokładnie wymieszaj. Ostudź ją.

3. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka ubij z cukrem na sztywną pianę. Dodaj żółtka, zmiksuj. Następnie wsyp zmielone orzechy i migdały. Wymieszaj łyżką. Ciastem napełnij wyłożoną pergaminem tortownicę. Piecz 35 min w 175 st. Ostudź i przetnij ostrym nożem na 3 jednakowej grubości blaty.

4. Miękkie masło utrzyj z zimnym budyniem na aksamitną masę. Kremem przełóż orzechowe blaty, posmaruj też wierzch torciku. Udekoruj czekoladowymi kawałkami. Ciasto dobrze schłodź.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Składniki na 10 porcji: Ciasto: 1,5 szklanki mąki tortowej • żółtko • 3 łyżki oleju • łyżka octu • szczypta soli Nadzienie: 40 dag twarogu • 30 dag mrożonych wiśni • 25 dag masy makowej • 2... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.