Reklama
  • Środa, 5 kwietnia (13:06)

    Orzechowy jabłecznik

Składniki: 6 jabłek, 5 dag orzechów włoskich, 20 dag masła, 20 dag cukru, 5 jajek, 20 dag mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, bita śmietana

1. Dwa jabłka zostaw do dekoracji, resztę umyj, obierz, usuń gniazda nasienne. Miąższ jabłek zetrzyj na tarce jarzynowej. Posiekaj dość grubo orzechy włoskie.

2. Miękkie masło utrzyj na puch razem z cukrem. Cały czas ucierając, dodawaj po jednym żółtku. Mąkę przesiej do miski, wymieszaj z proszkiem do pieczenia oraz orzechami włoskimi i wraz z jabłkami dodaj do utartego masła. Dokładnie wymieszaj.

Reklama

3. Schłodzone białka ubij na sztywną pianę, delikatnie połącz z przygotowaną masą. Przełóż do tortownicy lub blaszki przykrytej pergaminem. Piecz ok. 45 min w temp. 200 st.

4. Gotowe ciasto wyjmij, odstaw do przestudzenia. Z pozostałych jabłek wytnij ozdobne kuleczki i półplasterki. Ciasto udekoruj bitą śmietaną i jabłkami.

12 porcji, czas ok. 70 min; porcja – 340 kcal, cena 1,40 zł.

Do dekoracji ciasta, a także do przekładania naleśników, napełniania babeczek, rurek czy ptysi, zamiast kalorycznej kremówki możesz wykorzystać gęsty jogurt naturalny doprawiony cukrem. Warto wzbogacić jego smak, dodając pokrojone na kawałki lub zmiksowane owoce, wiórki kokosowe albo płatki migdałów.

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 25 dag margaryny (1 kostka), 5 jajek, 1,5 szklanki cukru, sól, 3 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 4-5 łodyg rabarbaru, tłuszcz i bułka tarta do wysypania formy. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.