Reklama
  • Wtorek, 14 marca (13:05)

    Piaskowy marmurek z kawą

Składniki na 30 porcji: 75 dag mąki pszennej, 50 dag miękkiego masła (lub margaryny), 50 dag cukru, 10 dag gorzkiej czekolady, 8 jajek w temp. pokojowej, 1 szkl. + 2 łyżki mleka, 2 łyżki kawy rozpuszczalnej, 6 łyżeczek proszku do pieczenia, szczypta soli, masło do posmarowania dużej formy.

Reklama

1. Czekoladę grubo posiekaj, wsyp do metalowej miseczki. Ustaw ją na garnku z parującą wodą. Mieszaj, aż czekolada się stopi. Kawę rozpuść w 4 łyżkach gorącej wody. Masło (albo margarynę) utrzyj z cukrem i szczyptą soli na jasny krem.

Nie przerywając ucierania, wbijaj do masy po jajku (kolejne dodawaj dopiero, gdy poprzednie połączy się z masą). Oba rodzaje mąki przesiej przez sitko. Ucierając ciasto, dodawaj na zmianę przesiane sypkie składniki i mleko (w sumie 1 szkl.). Przygotowane tak ciasto podziel na 3 równe części.

2. Do jednej części dodaj przestudzoną czekoladę i 1/2 kawy, zmiksuj. Do drugiej części wlej resztę kawy, wymieszaj. Do trzeciej części ciasta wlej 2 łyżki mleka, zmiksuj. Pros tokątną formę (39x39 cm) wysmaruj masłem. Wlewaj na zmianę przygotowane ciasta, lekko przemieszaj je widelcem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175 st., piecz 40 min. Ostudzony marmurek pokrój na porcje, udekoruj je wg upodobania.

3. Orzechy grubo posiekaj. Na patelni rozgrzej miód (na małym ogniu). Wsyp rodzynki i orzechy. Mieszając, smaż 2 min. Zdejmij z ognia, dodaj płatki, wymieszaj. Lekko przestudzoną masą bakaliową posmaruj wierzch ostudzonych keksów.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • 1 puszka (850 ml) moreli, 5 jajek, 125 g masła (margaryny), 225 g cukru, sok i skórka starta z 1 cytryny, 75 g kaszy manny, 1 budyń waniliowy (na 500 ml mleka), 1 op. proszku do pieczenia, 750 g... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.