Reklama
  • Środa, 27 stycznia 2016 (08:00)

    Placek jabłkowy

Skład na 12 porcji: ● 6 jajek, 3 szklanki mąki, 1 szklanka cukru, 1/2 szklanki oleju, 1 łyżka kakao, szczypta cynamonu, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 jabłka, 2 szklanki wymieszanych, pokrojonych bakalii, polewa czekoladowa, biała czekolada.

Białka ubijam na sztywną pianę. Stopniowo dodaję cukier i żółtka. Mąkę łączę i przesiewam z kakao, cynamonem, proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną.

Następnie sypką mieszankę dodaję na przemian z olejem do masy jajecznej, delikatnie mieszając. Na koniec wrzucam obrane i pokrojone w kostkę jabłka oraz bakalie. Blachę 15x35 cm wykładam papierem do pieczenia. Wlewam ciasto.

Reklama

Piekę w temperaturze 180ºC 35–40 minut. Po ostudzeniu dekoruję ciasto polewą i posypuję drobno posiekaną białą czekoladą.

Czas przygotowania 60 minut. Cena porcji ok. 0,80 zł

Katarzyna Grochola, Wielka Wieś

Więcej na temat:placek | Grochola | placki

Zobacz również

  • Składniki na 16 porcji: 80 dag tłustego twarożku śmietankowego, 100 ml kwaśnej śmietany, 6 łyżek mąki pszennej, 10 dag miękkiego masła, 15 dag cukru, 3 łyżki kawy cappuccino w proszku, 4 jajka, 1... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.