Reklama
  • Środa, 12 lipca (08:00)

    Placek piaskowy

Składniki: 25 dag margaryny (1 kostka), 5 jajek, 1,5 szklanki cukru, sól, 3 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 4-5 łodyg rabarbaru, tłuszcz i bułka tarta do wysypania formy.

1 Margarynę rozpuść w rondelku lub w kuchence mikrofalowej, odstaw do przestudzenia. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek.

Reklama

2 Białka ubij na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Dalej ubijając, stopniowo dodawaj cukier. Żółtka rozkłóć widelcem, połącz ze słodką pianą z białek.

3 Do masy jajecznej stopniowo dodawaj mąkę przesianą razem z proszkiem do pieczenia. Cały czas ucieraj lub miksuj. Na koniec dodaj schłodzoną margarynę wymieszaj.

4 Piekarnik rozgrzej do temp. 180 st. Formę natłuść, wysyp bułką tartą. Wlej ciasto. Łodygi rabarbaru umyj, oczyść. Pokrój na kawałki. Dodaj do ciasta w formie, delikatnie przemieszaj.

Piecz 35-45 minut. Dowolnie ozdób.

czas ok. 60 min; porcja – 290 kcal, cena 90 gr

Dobra rada

By kawałki owoców nie opadły, przed dodaniem obtocz je w mące.

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 28 dag herbatników, białko, 5 dag masła, po 20 dag rabarbaru i cukru żelującego, 15 dag truskawek, 9 jajek, 25 dag mascarpone, 50 dag mielonego twarogu, 25 dag śmietany, 1 szkl. cukru,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.