Reklama
  • Poniedziałek, 2 czerwca 2008 (12:42)

    Placek z truskawkami - w 40 minut

Sezon na truskawki.

Zdjęcie

Placek z truskawkami /Smacznego
Placek z truskawkami
/Smacznego
Składniki na 10 porcji:

Ciasto:
- 5 jajek,
- 2 i 1/2 szkl. mąki,
- 2 i 1/ 4 szkl. cukru,
- kostka margaryny lub masła,
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 łyżeczki kakao.
Krem:
- budyń waniliowy,
- 1/2 litra mleka,
- 1/2 kostki masła,v - 2 żółtka,
- 30 dag truskawek.

Reklama

Przyrządzanie:

Cukier ubić z żółtkami, dodać margarynę (lub masło) i mąkę. Na końcu dodać ubite białka. Ciasto podzielić na dwie części, do jednej z nich dodać kakao. Ciasto ułożyć na blasze: na spodzie - białe, na górze ciemne. Piec około 30 minut. Ugotować jeden budyń waniliowy z 1/2 litra mleka (trochę mniej mleka niż w przepisie na opakowaniu). Aby budyń był gęsty, podczas gotowania wsypać łyżkę mąki ziemniaczanej. Pół kostki masła utrzeć z dwoma żółtkami, dodać ochłodzony budyń i ubijać tak długo, aż powstanie jednolita, puszysta masa. Truskawki umyć, zdjąć szypułki, osuszyć. Na ostudzonym placku układać przekrojone na ćwiartki truskawki, a później krem. Wierzch można posypać startą na tarce gorzką czekoladą i udekorować truskawkami. Porcja - 245 kcal
Czas przygotowania: 40 minut

Smacznego

Zobacz również

  • Składniki na 10 porcji: Ciasto: 1,5 szklanki mąki tortowej • żółtko • 3 łyżki oleju • łyżka octu • szczypta soli Nadzienie: 40 dag twarogu • 30 dag mrożonych wiśni • 25 dag masy makowej • 2... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.