Reklama
  • Piątek, 7 kwietnia (14:00)

    Placek ze śmietaną i kokosem

Składniki na 16 porcji: 2,5 szkl. mąki pszennej, 1/3 szkl. wiórków kokosowych, 15 dag margaryny, 1 szkl. cukru, 5 jajek, 0,5 szkl. gęstej śmietany 18%, 4 łyżki serka mascarpone, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli i kurkumy, 3-4 małe gruszki, 2 łyżki soku z pomarańczy, 1/3 szkl. orzeszków piniowych lub posiekanych orzechów włoskich albo pestek słonecznika, cukier puder do oprószenia ciasta.

1. Wiórki kokosowe podpraż na suchej patelni, odstaw, by ostygły. Margarynę utrzyj na puch z cukrem. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i solą. Następnie wymieszaj z wiórkami kokosowymi i kurkumą.

Reklama

Masę margarynową ucieraj, dodając stopniowo po jednym jajku, śmietanę, serek i mąkę z dodatkami. Połowę przygotowanej masy wlej do okrągłej formy wyłożonej pergaminem. Wyrównaj wierzch ciasta łopatką.

2. Gruszki obierz i pokrój na ósemki, wytnij gniazda nasienne. Cząstki owoców skrop sokiem z pomarańczy, przemieszaj, ułóż na cieście. Zalej resztą ciasta.

3. Formę z ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz ok. 45 minut. Po wystudzeniu posyp orzeszkami i cukrem pudrem.

Naj

Zobacz również

  • Składniki: 25 dag margaryny (1 kostka), 5 jajek, 1,5 szklanki cukru, sól, 3 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 4-5 łodyg rabarbaru, tłuszcz i bułka tarta do wysypania formy. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.