Reklama
  • Poniedziałek, 6 marca (13:10)

    Półkruche ciasto z marchewką i cukinią

Składniki ● 30 dag mąki pszennej ● 1 łyżeczka proszku do pieczenia ● 10 dag masła ● 2 żółtka ● 2 łyżki śmietany 18 proc. ● cukinia ● 50 dag marchwi ● pęczek natki ● 4 jajka ● 250 ml mleka ● 10 dag żółtego sera ● sól i pieprz.

Reklama

1. Mąkę przesiewam na stolnicę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Dodaję zimne masło, szybko siekam z mąką. Następnie wbijam żółtka i dolewam śmietanę. Zagniatam półkruche ciasto, formuję z niego kulę, owijam folią i odkładam na godzinę do lodówki.

2. Cukinię szoruję. Marchewki obieram i płuczę. Warzywa kroję nożem szczelinowym (obieraczką do warzyw) w cienkie podłużne plastry. Natkę płuczę, suszę, obrywam listki. Kilka odkładam, resztę siekam. Do miski wbijam cztery jajka, rozkłócam z mlekiem, mieszam ze startym serem i posiekaną natką. Masę doprawiam solą oraz pieprzem.

3. Schłodzone ciasto wałkuję na okrągły placek. Wylepiam formę do tarty, formując wyższy brzeg. Układam plastry warzyw i zalewam je masą. Piekę 45-50 minut w temp. 180 stopni. Dekoruję ciasto odłożoną natką.

100 rad

Zobacz również

  • Składniki na 10 porcji: Ciasto i nadzienie: opakowanie ciasta francuskiego • 60 dag twarogu • 2 jajka • 30 dag mrożonych truskawek • 6 dag cukru pudru • 4 łyżki cukru pudru z wanilią • łyżka... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.